Nový systém florbalové Fortuna extraligy

Už v sobotu začne 18tý ročník florbalové extraligy. Mezi favority budou jako tradičně patřit jediné dva týmy, které ji v historii vyhrály, tedy Tatran Střešovice a Vítkovice. A právě jich se tedy pravděpodobně bude týkat novinka, kterou letošní ročník přináší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Florbal - ilustrační foto

Florbal - ilustrační foto | Foto: floorballontario.com

Zaběhlým zvyklostem je konec. Nejlepší tým základní části Fortuna extraligy už v prvním kole playoff nemusí vyzvat osmý celek, druhý nenarazí nutně na sedmé mužstvo a tak dále.

Před vyřazovacími souboji to odteď bude vypadat jako v tanečních při dámské či pánské volence. Jen místo zástupců jednoho z pohlaví si bude vybírat triumvirát nejlepších ze základní části.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Suchan - florbalová volenka

Vítěz má právo výběru z klubů na páté až osmé příčce, po něm je na řadě druhý a třetí a až na čtvrtého někdo zbude.

„S tím přišly týmy, že to chtějí v rámci atraktivity té soutěže. A vlastně má se dát větší motivaci těm prvním čtyřem týmům bojovat. Zase na druhou stranu to bere možnost těm týmům v dolních patrech tabulky vybírat si soupeře dopředu,“ vysvětluje ředitel Fortuna extraligy Zdeněk Mlčoušek.

Švédsko jako vzor

Tím, kdo s novým systémem přišel, byl střešovický Tatran. Inspiraci našel ve švédské lize, kde si týmy často vybírají i podle vzdálenosti do měst, která jsou v pomyslné nabídce. Podobně to může být také v české extralize.

„Když na mě padne soupeře, který je vzdálen přes celou republiku, tak musím platit cestu, ubytování, stravování… Zatímco když si vyberu soupeře blízko ode mě, tak si tam jedu pouze zahrát a mají hlavně možnost si přivést své fanoušky“ říká Mlčoušek.

I to byl možná důvod, proč neměla novinka do českých florbalových předpisů složitou cestu. Kluby změnu jasně podpořily.

„Většinově byly pro. Myslím si, že poměr byl jedenáct pro a jeden proti, takže to bylo schváleno opravdu valnou většinou,“ říká Zdeněk Mlčoušek.

Dvě velké motivace

Extra motivaci ovšem nebude mít jen vítěz základní části, ale také mistr extraligy. Ten si totiž zajistí účast v Poháru mistrů, který se v nové, atraktivnější podobě bude poprvé hrát před českým publikem.

Spolu s ním si proti evropské elitě zahraje i zástupce pořadatelského města, který vzejde z pětice Praha, Brno, Ostrava, Liberec a Mladá Boleslav.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme