Pardubice uvidí tři dny před Velkou pardubickou parforsní hony

Už o víkendu se pojede 121. ročník Velké Pardubické. Aby to čekání nebylo příliš dlouhé, můžete si už dnes užít neobvyklou koňskou podívanou. Po 98 letech se totiž do Pardubic vrací tradice parforsních honů. Jezdci na koních a smečka psů přitom mají sraz prakticky v centru města u kapličky Svaté Anny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Parforsní hony v polovině 19. století na Pardubicku. Archivní snímek fotografa Josefa Pírka.

Parforsní hony v polovině 19. století na Pardubicku. Archivní snímek fotografa Josefa Pírka. | Foto: Východočeské muzeum Pardubice | Zdroj: Český rozhlas

Stojím u kaple svaté Anny. Z jedné strany je železnice, z druhé rušná silnice. Ještě před sto lety tady ale bylo pole, takže místo pro štvanici jako stvořené. Jiří Hájek, který se rozhodl tradici vzkřísit, zjistil, že Pardubice byly za dob Rakouska-Uherska střediskem parforsních honů. Ten první uspořádal v roce 1841 Framtišek Lichtenštejn.

"Zúčastnilo se ho tehdy asi 140 jezdců a 40 psů," říká organizátor současných parforsních honů Jiří Hájek. Na těch letošních se představí celkem šestnáct koní a jezdců.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pardubice uvidí tři dny před Velkou pardubickou parforsní hony

V té době ještě lovci na koních štvali jeleny a zajíce. Dnes žádné zvíře o život nepřijde. "Jsou to parforsní hony, při kterých se liška nechytá. Je to hon na umělé stopě," říká herec Václav Vydra.

Jezdce na koních doprovodí samozřejmě i smečka bíglů. Ani jejich chovatelka ale neví, jak se psi mezi tolika diváky zachovají.

"Jejích životní náplní je jídlo. Pokud bíglové uvidí, že mají lidé u sebe jídlo, tak se možná do honu ani nezapojí."

Akce začne v Pardubicích už v 9 hodin, v 15 hodin se z Komenského náměstí vydá průvod jezdců městem, od 16 hodin bude u kapličky Svaté Anny mluvit o parforsních honech Václav Vydra. Samotný hon začne v 17 hodin.

Alena Benešová, Drahomíra Bačkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme