Petr Klouček: Šimůnek byl ohromný talent

Titul juniorského mistra světa, dvě seniorské zlaté medaile získané mezi amatéry a vrchol v podobě zlata v zápolení s profesionály v roce 1991. To je jen malý výčet úspěchů, které během své bohaté sportovní kariéry vybojoval cyklokrosař Radomír Šimůnek starší. Ten poslední závod se zákeřnou nemocí ale dnes časně ráno prohrál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radomír Šimůnek st. - archiv. foto

Radomír Šimůnek st. - archiv. foto | Zdroj: ČTK

Náhlý odchod Radomíra Šimůnka staršího zasáhl celý cyklokrosový svět. Výjimkou není ani dnes už bývalý reprezentační trenér Petr Klouček.

„Já jsem ho zažil v podstatě od jeho začátků. V době, kdy jsme tady v Česku cyklokrosu vládli s Milošem Fišerou, tak jezdil v juniorech, potom začal jezdit za chlapy. Myslím, že to byl talent, který jsme nikdy před ním ani po něm neměli,“ prohlásil Petr Klouček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Klouček: Šimůnek byl ohromný talent

Někdejší český reprezentant a později také kouč doplnil i další poznatky. „Zažil jsem s ním mnoho let, kdy jsme spolu závodili, spali jsme spolu na pokoji, když už tedy Miloš Fišera nezávodil. Byl to výborný kluk, výborný kamarád a měl hrozně z hůry dáno. Přestože vás to kolikrát štvalo, že on trénoval podstatně méně a byl o třídu lepší.“

Tragická nehoda

Petr Klouček ovšem poznal staršího z rodů Šimůnků také jako trenér. Vnímal pochopitelně Radka i jako člověka a moc dobře si vzpomíná na okamžik, který život sedminásobného domácího šampióna poznamenal.

„Já jsem měl na Radka jen pozitivní náhled, zažili jsme spolu hrozně dobrého a samozřejmě vím o tom maléru, který se mu stal, ta bouračka. Jel večer z nějaké návštěvy a potkal se s autem, čelně se srazili,“ vzpomíná Petr Klouček.

Při autonehodě vyhasly tehdy tři životy. Radek Šimůnek starší byl odsouzen na osmnáct měsíců. Nastoupil k výkonu trestu, ale později mu prezident Václav Havel udělil milost.

Pokračovatel rodu

Po návratu z vězení závodil ještě do roku 2002, aby následně předával své zkušenosti synovi - také Radomírovi. O tom v roce 2005 nakonec hovořil i ve vysílání Radiožurnálu. Moc přitom nechybělo a pokračovatel rodu si zvolil jiný sport.

„Když mu bylo třináct-čtrnáct roků, tak se rozhodl, že bude hrát hokej. Potom sám přišel na to, že kolektivní sporty asi nejsou to pravé, co potřebuje a sám se vrhnul na cyklokros,“ prohlásil tehdy Radomír Šimůnek starší.

Synovo rozhodnutí Šimůnka staršího potěšilo. Na rozdíl od hokeje totiž mohl svému potomkovi poradit. I když ne vždy.

„V době, když jezdil za juniory, tak jsem já ještě dožíval svoji kariéru. Vlastně kolikrát jsem ani nebyl na jeho prvních závodech, protože jsem musel být na závodech v zahraničí. V tomto pomohla manželka nebo můj brácha,“ vzpomínal Radomír Šimůnek na začátky svého syna.

Cyklokrosovému světu každopádně bude jeho osoba chybět. Opustil ho ve věku osmačtyřiceti let.

Pavel Petr, Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme