Poker je dovednostní disciplína, ne hazard, říká Jaroslav Sita

Čech Martin Staszko je blízko největšímu úspěchu českého pokeru v historii. Ve finálovém turnaji Světové série v americkém Las Vegas se probojoval mezi poslední tři hráče. Má tak velkou naději získat pohádkovou výhru zhruba 156 milionů korun a hlavně jako první Čech náramek pro mistra světa. Finálová trojka znovu usedne za stůl v noci z úterka na středu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Staszko poker turnaj v Las Vegas

Martin Staszko poker turnaj v Las Vegas | Zdroj: ČTK

"Pokerový náramek je něco jako medaile pro sportovce na nějaké vrcholné akci. Ukazuje, že vyhrál nejprestižnější turnaj světa. Mezi hráči pokeru je uznávanou celebritou a je zván na další a další turnaje," říká o 'kouzelném' náramku, který má stejnou cenu jako pro herce Oscar nebo pro hokejisy Stanley Cup, Jaroslav Sita z výukového portálu Pokerarena.cz.

Na velký úspěch pětatřicetiletého rodáka z Třince, který hraje ve flanelové košili s krátkým rukávem, to přitom nevypadalo. Ze začátku se mu nedařilo a klesl ze čtyřiceti miliónů v žetonech na jednadvacet. Po devíti hodinách hry ale vsadil vše a žetony získal zpět. Do finálové trojice postoupil ze třetího místa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čech Martin Staszko bude v noci hrát o náramek pro mistra světa v pokeru

"Samozřejmě štěstí v pokeru nějakou roli hraje, ale je to hlavně dovednostní disciplína. V České republice bohužel ještě takto poker pojmenovaný nebyl, ale doufám, že se tak v dohledné době stane. Martinovy výsledky mluví za vše. Poker hraje profesionálně poslední dva roky a na velkých turnajích vždy končí na předních příčkách. To není náhoda a ukazuje to, že v pokeru často vítězí lepší hráči," říká Sita.

Poker není jako ruleta

V poslední době se objevují názory, že by měl být poker zařazen mezi hazardní hry a jako takový ho i danit. V některých zemích je přitom poker považován za dovednostní disciplínu.

"Pokud dojde k nějakému sporu, musí o tom rozhodnout soud. V Evropě i ve Spojených státech už několik soudů rozhodlo o tom, že poker je dovednostní disciplína. Snad se k něčemu podobnému schyluje i v České republice. Jako příklad bych uvedl ruletu. Jakmile se roztočí kulička, už neovlivníte, kde se zastaví. Naopak v pokeru můžete tu hru ovlivnit i v jejím průběhu. A to je rozdíl mezi hazardem a dovednostní disciplínou," má jasno Jaroslav Sita.

Jan Pokorný, Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme