Politika do sportu nepatří, shodují se bývalí i současní olympionici

Ostře sledované sportovní události bývají občas vděčným objektem zájmu pro politiky, kteří o sobě chtějí dát hodně nahlas vědět. A na prvním místě se ocitají olympijské hry, což připomnělo právě v tomto týdnu pražské setkání bývalých československých reprezentantů, kteří v roce 1984 doplatili na bojkot letních her v Los Angeles.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijská vlajka

Olympijská vlajka | Foto: thesportdigest .com

„Politika do sportu nepatří,“ konstatuje za sebe i za ostatní sportovce ošizené před třiceti lety o účast na olympiádě gymnastka Hana Říčná. Politicky motivovaný bojkot letních her tehdy pro leckoho znamenal hořkou tečku za sportovní kariérou.

„Bylo nám z toho smutno, ale dlouho to nevydrželo. Byli jsme ve věku, kdy jsme věřili, že si to vynahradíme. Že se svět dá dohromady a ještě si zazávodíme,“ připomíná si veslař Milan Doleček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Setkání sportovců, které bojkot nepustil na olympijské hry v roce 1984, navštívil Aleš Procházka

Doleček je už pěkných pár let trenérem skifaře Ondřeje Synka. Další bojkot olympijských her už si ani nechce představit. „Nesl bych to hůř, než když se to týkalo mě. Kdyby to přihodilo Ondrovi, bylo by mi ho opravdu líto,“ říká trenér nejlepšího českého veslaře.

Bojkot olympijských her je i v současné době aktuálním tématem. Stačí připomenout hlasy, které zaznívaly před olympiádou v Pekingu nebo i nedávno, před zimními hrami v Soči.

„Uvažovali o tom lidé, kteří si vůbec neuvědomují, co sportovec své kariéře obětuje. Jsou to lidé, kteří si neprávem chtějí vzít sportovce jako rukojmí, ale sport lidi spojuje,“ poznamenává iniciátorka setkání „neolympioniků" z roku 1984 Květa Pecková.

Po papuli dostali sportovci, litují pamětníci bojkotu her v Los Angeles

Číst článek

O atmosféře her se před pár týdny ujistil i Martin Doktor: „V Soči jsem zažil velice krásnou atmosféru. I tím je olympiáda výjimečná. Olympijské hry by měly být apolitické,“ myslí si šéf české mise v Soči.

To ale neznamená, že by se politici jednou provždy izolovali od olympijského dění, které sleduje celý svět.

Aleš Procházka, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme