Postup na Final Four má basketbalistkám USK zajistit precizní obrana

Basketbalistky USK Praha by určitě nechtěly chybět při vyvrcholení sezony, kterým je závěrečný turnaj Final Four. Po výhře nad Rivasem Madrid se dostaly vůbec poprvé mezi nejlepších osm týmů v Evropě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Laia Palauová z USK Praha (ve žlutém) dala proti Spartaku čtrnáct bodů

Laia Palauová z USK Praha (ve žlutém) dala proti Spartaku čtrnáct bodů | Zdroj: ČTK

Ovšem pro jejich trenérku Natálii Hejkovou jde pomalu o všední záležitost.

„Spočítala jsem to a na závěrečný turnaj se mi podařilo postoupit podesáté, takže je to pro mě takové malé jubileum. Navíc druhé utkání v Jekatěrinburgu pro mě bude 300. v Eurolize. Což je také pěkné.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Basketbalistky USK Praha se pokusí probojovat mezi nejlepší čtyři týmy Evropy

Jubilejními deseti postupy se může pochlubit málokdo, ovšem slovenská trenérka může nabídnout ještě jinou cifru - čtyřku. Právě tolikrát totiž se svými svěřenkyněmi slavila v Evropské lize titul.

Přesto případný postup na Final Four s USK by byl pro Natálii Hejkovou zvláštním. Vždyť dres vysokoškolaček kdysi sama jako hráčka oblékala.

„V turnaji se střetne mnoho emotivních momentů. Možná to pro mě bude jeden z nejemotivnějších turnajů.“

Cesty mezi elitu mají v různých oborech různou formu i různé vysvětlení. V případě USK Praha jde jednoznačně o zlepšení defenzivní činnosti.

„Obrana je základ všeho. Jsem ráda, že se mi povedlo přesvědčit i hráčky, které nerady bránily. Nakonec jsme odehrály v obraně několik excelentních zápasů. Nakonec i v tom rozhodujícím jsme soupeřky udržely pod čtyřiceti body, což byla rarita,“ chválí si progres Natália Hejková.

Na dobrou defenzívu musí navázat přesný útok a ten Pražankám vychází nejlépe, když se hráčky o míč dělí.

Ze čtyřčlenné skupiny postoupí dvě nejlepší družstva

„Musíme hrát týmový basket a pak se z toho pokaždé někdo vykrystalizuje. Když hrajeme jako jednotlivec a zbytek stojí, tak se hráčky ani nedokážou zapojovat. Pak není basket pěkný ani na oko,“ vysvětluje křídelnice Kateřina Elhotová.

Tým USK se ve čtvrtfinálové skupině, z níž postoupí do Final Four dva nejlepší, utká postupně s francouzským Bourges a ruskými kluby Orenburgem a domácím Jekatěrinburgem.

Pro mnohé hráčky půjde o jeden z životních turnajů. Připomínat jim to ale trenérka Hejková radši nebude.

„Ženská duše je trošku složitější. Připomínat důležitost turnaje není pro křehké duše to pravé. Určitě jim budu zdůrazňovat, že mají šanci něco dokázat, po dlouhých letech jsou na velkém turnaji a taková šance se už nemusí opakovat. Proto tam musí nechat všechno.“

Vojtěch Bureš, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme