Přeruší někdo na Primátorkách vládu Dukly? Cambridge už to nebude

Veslařským Primátorkám vládnou v Praze na Vltavě už 33 let osmiveslice Dukly Praha. A posádky armádního týmu se chtějí postarat o to, aby tahle série v letošním jubilejním 100. ročníku neskončila. Na trať s pověstnou "vyšehradskou" zatáčkou se vydají ve finále ve 12 hodin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Primátorky, 99. ročník. Osmiveslice Dukly Praha vyhrála tradiční Primátorky už potřiatřicáté za sebou - zprava Jan Pilc , Milan Doleček, Petr Melichar, Jakub Koloc, Jan Gruber, Michal Hortváth, Milan Bruncvík, Matyáš Klang a kormidelník Martin Šuma.

Primátorky, 99. ročník. Osmiveslice Dukly Praha vyhrála tradiční Primátorky už potřiatřicáté za sebou - zprava Jan Pilc , Milan Doleček, Petr Melichar, Jakub Koloc, Jan Gruber, Michal Hortváth, Milan Bruncvík, Matyáš Klang a kormidelník Martin Šuma. | Zdroj: ČTK

"To je samozřejmě takový neduh toho závodu, že pokaždé vyhrává Dukla. Ale pro nás by bylo velmi špatné znamení, kdyby Dukla nevyhrála, protože tam jsou všichni naši reprezentanti, " popisuje Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru a také Českého veslařského svazu.

Hegemonii Dukly se snažily přerušit i výborné zahraniční osmiveslice, které mohou startovat v tradičním závodu od roku 2000. Letos přijela loď ze slavné univerzity Cambridge, ovšem obsadila ve svém semifinále třetí místo za dvěma loďmi Dukly a dopadla stejně jako před třemi lety.

"Občas pozveme nějakou zahraniční posádku, která to má Dukle ztížit. Asi před šesti lety jsme pozvali mistry světa z Německa, které však stejně k překvapení celého světa porazili," libuje si Kejval.

Přehrát

00:00 / 00:00

Favoritem 100. Primátorek opět Dukla Praha

Na Primátorkách sice domácí veslaři osmiveslicím vládnou, na velkých akcích ale nemají Češi na elitní posádky šanci. "Je to můj sen, ale zatím tady na to nejsou podmínky, abychom se s těma nejlepšíma osmama na světě mohli poměřovat," přiznává trenér Dukly Praha Petr Blecha.

Už zkoušel sestavit mezinárodně konkurenceschopnou osmiveslici. Jenže z mnoha důvodů se mu to zatím nepovedlo, a tak musí dočasně od svého záměru upustit. Sestavit a vytrénovat špičkovou posádku, která by jezdila o medaile na velkých akcích, není rozhodně jednoduché.

"Třeba polská osmiveslice se o to snaží už pět let a ještě se jim to na medaili nepovedlo. I když se pomalu přibližují. Osmiveslice je hlavně o tom, aby všichni jeli stejně, takže je to těžké. Někomu se to podaří třeba za sezónu, a někomu se to nepodaří vůbec," říká dvojnásobný mistr světa na skifu Ondřej Synek.

Mirko Vasič, Jiří Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme