Primátorky opanovala osmiveslice Dukly Praha

98. ročník populárních Primátorek vyvrcholil dnes v Praze finálovými jízdami. A překvapení se nekonalo - roli protagonistů se na vltavské vodě znovu představili veslaři Dukly, zatímco v kategorii žen dominovaly závodnice pražské Slávie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Veslaři Dukly (vpravo) si jedou pro vítězství v Primátorkách

Veslaři Dukly (vpravo) si jedou pro vítězství v Primátorkách | Zdroj: ČTK


V závodě osmiveslic o Primátorský štít obhájila loňské prvenství posádka Dukly, která - až na jedinou výjimku - startovala v téže sestavě jako před rokem. Druhá skončila po tuhé bitvě reprezentační osma chystající se na zářijovou olympijskou kvalifikaci. Očekávaný triumf veslařek Slávie byl naopak zcela jednoznačný.

Trofejí se dostalo i dalším vítězným lodím, přičemž cenu pro nejlepší osmu v kategorii dorostenců předával šéfredaktor Radiožurnálu Petr Souček. Největší aplaus sklidil v cíli úřadující mistr světa Ondřej Synek. Ten pohodlně vyhrál finále skifařů s náskokem odpovídajícím délce zaoceánského parníku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Primátorky opanovala osmiveslice Dukly Praha

„Těžký závod nebyl, bylo spíš těžší udržet se v lodi, protože ty vlny byly hodně velké. Je to hodně nepříjemné, hází to s tou lodí. To byl největší můj soupeř. Tady je vidět, že ten rozdíl mezi světovým veslováním a klubovým je fakt velký. Jsem rád, že ty kluci do toho závodu alespoň nastupují, když vědí, že vyhrát je skoro nereálné,“ říká vítěz skifu.

Nikdo nepochyboval o tom, že Ondřej Synek měl dost energie na to, aby bez problémů zvládl i závod osmiveslic. Jenomže scénář finálových jízd takovou možnost předem vyloučil. Naopak ženy tuto příležitost měly a ke dvojímu startu ji využily Jitka a Lenka Antošovy.

„V minulých letech to bylo daleko těžší, protože tam bylo 20 minut, teď tam bylo 45, takže jsme stíhaly v pohodě přesedat,“ pochvalovala si Jitka Antošová, která dnes přidala do sbírky svých úspěchů dvě vítězství.

„Určitě jsem spokojená a doufám, že to bude pokračovat, případně se budu zlepšovat,“ říká Jitka Antošová a zní to docela věrohodně, když připočteme-li 4. místo v úvodním závodě Světového poháru.

Před další velkou mezinárodní prověrkou v Hamburku se ale nabízí otázka: Bude se Jitka Antošová pokoušet o překročení vlastního stínu znovu jako sólistka? Nebo se - tak jako v loňské sezóně - posadí do jedné lodi se svojí mladší sestrou Lenkou?

„Teď v Hamburgu pojedeme na dvojskifu, budeme se sanžit zajet cvonejlépe a uvidíme,“ plánuje Jitka Antošová.

Primátorky ČSOB Pojišťovny, veslařská regata v Praze:

Muži:

Skif (Jarní skulérský závod Rösslera-Ořovského): 1. Synek (Dukla Praha) 7:04,39, 2. Čabla (Otrokovice) 7:10,82, 2. Zitta (Slavia Praha) 7:12,63.

Osma (Primátorky): 1. Dukla Praha/Beroun (Jirka, Vitásek, Makovička, Houska, Buzrla, Basl, Andrle, Ouředníček, korm. Havel) 5:25,06, 2. reprezentace ČR (Klang, Melichar, Koloc, Podrazil, Pilc, Srna, Altman, Szabó, korm. Hejdušek) 5:26,03, 3. Smíchov/Neratovice (Kapa, Belblík, T. Mocek, Babač, Kedaj, Diblík, K. Mocek, Kaňka, korm. Bilíková) 5:44,11.

Ženy:

Skif (O stuhu Podolí): 1. J. Antošová (Slavia Praha) 7:39,92, 2. L. Antošová (Slavia Praha) 7:49,56, 3. Fleissnerová (Bohemians Praha) 8:09,45.

Osma: 1. Slavia Praha (G. Vařeková, J. Antošová, L. Antošová, Bruncvíková, Knapková, Kopecká, Stillerová, Pazderková, korm. Soukupová) 6:25,54, 2. Olomouc/Smíchov/Neratovice (Richterová, Naumovičová, Kardošová, Pačáková, Heřmanská, Kociánová, Ondráčková, Žižková, korm. Poláková) 6:41,15, 3. LS Brno/ČVK Brno/Uherské Hradiště (B. Antošová, Pálková, Vrecníková, Majtánová, Grexová, Toužínová, Hanáčková, Krejčová, korm. Jurčová) 6:46,52.

Aleš Procházka, Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme