Pro veslaře nastal den „D“

Primátorky. Tohle slovíčko je silně povědomé i tomu, kdo se nepovažuje za znalce vodních sportů a občas si plete veslování s pádlováním. Málo platné - akce mající za sebou už 97 ročníků se opravdu nedá jen tak přehlédnout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Primátorky 2008

Primátorky 2008 | Foto: Monika Horská

To se týká nejen zvědavců, kteří se pravidelně vydávají na pražské Rašínovo nábřeží, ale také samotných závodníků. Vizitkou jejich zájmu o toto veslařské galapředstavení je i hlas úřadujícího mistra světa v kategorii skifařů Ondřeje Synka. Jak tedy právě on vnímá Primátorky?

„Více méně povinnost, protože pro nás veslaře je to takový svátek,“ říká Synek a podobně to vidí i favoritka dnešního finále skifařek Jitka Antošová. „Určitě je to prestižní závod a hodně mediálně proslavený. Je pěkné vyhrát.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Pro veslaře nastal den „D“


Občas se špičkovým závodníkům povede stihnout obě ostře sledované disciplíny - tedy skif i závod osmiveslic. Ondřej Synek pro tentokrát zůstal v roli sólisty. Ale nemyslí si, že by tím utrpěla síla jeho parťáků z Dukly, kteří se chystají bojovat o Primátorský štít.

„To určitě ne. Myslím si, že tam sedí dalších osm silných chlapů a budou bojovat o vítězství. Pokud příští rok přijede nějaká zahraniční osma a hrozilo by, že porazí Duklu, tak si do ní sednu a pomůžu,“ plánuje Synek.

Rákosníček

Dvé věcí ale mohou skifaři právě při Primátorkách posádkám osmiveslic určitě závidět - větřík a vlny jsou pro jejich lodě na tekoucí vodě rozhodně nepříjemnějším soupeřem než pro osmy. A kromě toho - závodí se zcela netradičně na nevybójkované trati obnášející ještě další záludnost.

„Já jsem dostal i přezdívku „Rákosníček“, protože jsem veslem zavadil o kládu a ta mě tam pěkně poslala,“ usmívá se Ondřej Synek.

„Tady je největší problém zatáčka. Jeden trénink jsem si tam zkoušela, ale v závodě jeto pak úplně něco jiného,“ připouští Jitka Antošová. Blok finálových závodů majících cíl u Palackého mostu začíná po 10 hodině a vyvrcholí v pravé poledne soupeřením primátorských osmiveslic.

Aleš Procházka, Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme