Štafeta na MS do finále neprošla. Každá ze sebe vymáčkla maximum, chválí Chocová

Tajným trumfem na závěr plaveckého mistrovství světa měla být v katarském Dauhá česká polohová štafeta žen na 4x100 metrů. Ta pomýšlela na postup do finále, nakonec se ale musela spokojit s 11. místem. A to i proto, že průběh její rozplavby měl hodně dramatický a také neočekávaný vývoj.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petra Chocová v roce 2013 po rozplavbě ME na 50m prsa, kde vytvořila nový český rekord rovných 30 sekund

Petra Chocová v roce 2013 po rozplavbě ME na 50m prsa, kde vytvořila nový český rekord rovných 30 sekund | Foto: Michal Jurman

„Všechny jsme si na finále věřily, je to škoda. Můžeme být ale spokojení s tím, že každá ze sebe vymáčkla maximum,“ hodnotila prsařka Petra Chocová konečný výsledek českého kvarteta.

O tom, že ze sebe opravdu všechny jeho členky vymačkaly maximum, nikdo nepochyboval. Znakařka Simona Baumrtová startovala i přes následnou účast ve finále padesátimetrové sprintu. Teprve 17letá finišmanka Anna Kolářová pak jen stěží odešla po svých z bazénu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prsařka Petra Chocová ocenila všechny své parťačky, se kterými na MS obsadila v polohové štafetě 11. místo

„Byla vyčerpaná z dvoustovky, bylo to na ní dost vidět. Bála jsem se, že ani nenastoupí, nemohla ani stát na nohou. Chvíli byla celá bílá, pak zelená, klobouk dolů před jejím výkonem,“ klání se benjamínkovi české výpravy Chocová.

Kolářová si přitom vedla ve vodě skvěle. Dokonce se poučila z předchozích pomalejších startů v Dauhá a její odskok na bloku měl jen neskutečných šest setin sekundy. Nejen fyzické vyčerpání ale postihlo české kvarteto v boji o finále.

Do hry přišly i události, které nikdo předem neočekával. Lucie Svěcená opozdila svůj start na motýlkářském úseku a kolem startovních bloků bylo navíc během závodu tak rušno, že svoji práci pořádně nezvládli ani samotní rozhodčí.

V Kataru padají plavecké rekordy, při závodech ale zejí tribuny prázdnotou

Číst článek

„Rozhodčí mi zapomněla dát pryč blok, který mají při startu znakaři. Musela jsem jí říct, potom se mi strašně omlouvala,“ popisuje kuriózní moment s nově zavedenými znakařskými bloky na startu Chocová.

Osmadvacetiletá plavkyně z České Lípy navíc celý týden absolvuje mistrovství světa pod antibiotiky, kterými léčí angínu, která u ní propukla hned po příletu do Kataru. Štafetový závod žen na 4x100 metrů byl pro celé české polohové kvarteto velkým utrpením, navíc bez kýženého cíle.

Jenže velkých výsledků bez utrpení nedosáhnete a tak všechny české plavkyně doufají, že nabité zkušenosti z neočekávaného průběhu závodu zužitkují už na některé následující vrcholné akci. Nejlépe příští rok na té, ve které půjde už o kvalifikaci na olympijské hry v brazilském Riu.

Michal Jurman, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme