Stříbrný Synek: Na Novozélanďana jsem dnes neměl

Skifař Ondřej Synek má druhé olympijské stříbro. Na hrách v Londýně věřil 29letý Čech ve vylepšení svého výsledku z Pekingu, ale stejně jako před čtyřmi našel jednoho přemožitele. Tentokrát jím byl Mahé Drysdale z Nového Zélandu. S Ondřejem Synkem si jen několik minut po jeho finálovém závodu povídal Tomáš Kohout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skifař Ondřej Synek s hlavou v oblacích a se stříbrem z OH na krku

Skifař Ondřej Synek s hlavou v oblacích a se stříbrem z OH na krku | Foto: Český rozhlas

Jste s medailí spokojený, nebo tam lehce hlodá, vždyť já jsem mohl toho Drysdala porazit?

Když nebudu první, budu vždy nespokojený, ale jsem šťastný za to, že jsem vyválčil stříbrnou medaili, protože Novozélanďan byl dnes lepší a bylo to výrazně vidět. Nebyl to souboj o desetinky, ale byl tam rozdíl lodi a bylo to jasné.

Časově vyjádřeno to byla skoro vteřina a půl, je to hodně?

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor Tomáše Kohouta se stříbrným medailistou Ondřejem Synkem

Je to viditelný rozdíl, kdyby to byly dvě desetiny, tak je to 30-40 centimetrů, takhle to je 5-6 metrů a to je vidět. Byl dnes lepší a to musím uznat.

Kde se o medaili rozhodovalo, start jste měl nejlepší ze všech, odhadem na 1500 metrech?

Já jsem chtěl Novozélanďanovi poodjet, abych se držel před ním a trochu ho potrápil, za kilometrem mě sjel a jeli jsme dlouhou dobu vedle sebe a asi 600 metrů před cílem do toho šlápl, já taky, ale poslední pětistovku jsem si protrpěl, protože už jsem neměl moc sil a byl jsem rád, že i když jsem zkoušel závěr, co to šlo, tak on to držel a rozdíl mezi námi se nezmenšoval ani nezvětšoval.

Synkova maminka: Věřila jsem do kilometru. Pak už jsem věděla, že to bude těžké

Číst článek

Foukal tady boční vítr, i kvůli tomu se měnily dráhy, abyste měl jako nejlepší postupující ze semifinále tu nejvýhodnější, šestou, jakou to hrálo roli?

Myslím, že mezi pátou a šestou tam nebyl žádný rozdíl, možná malinko mezi šestou a první, ale to je sport a ti, co jeli nejlépe semifinále, z toho těžili. Každý mohl zajet semifinále jako my. Zásadní vliv na průběh závodu to stejně nemělo.

Jeden můj kolega vám přezdívá národní bůh, nebojíte se, že se vám teď bude přezdívat věčně druhý národní bůh?

Ne, to je spíš jen mezi námi, je to spíš legrace, dnes jsem byl druhý, jsem za to šťastný, na zlato jsem neměl a zkusím to třeba zase za čtyři roky, letos už to nevyhraju.

Česko má druhé stříbro z OH v Londýně. Vybojoval ho skifař Synek

Číst článek

Letos ale možná velmi brzy vyhrajete svoje zlato, protože vaše paní opět čeká potomka, jak to děláte, že to plánujete vždy po velkých akcích? Připomenu, že to první bylo po zlatu na mistrovství světa na Novém Zélandu.

Asi nadsamecká schopnost (smích). Bylo to neplánované a vyšlo to zrovna takhle, doufám, že ještě neporodila, a těším se na ni. Hned v neděli ráno odlétám, už se těším a doufám, že stihnu porod.

Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme