TdF: Chriss Froome zvládá pozici ‚štvané zvěře‘ i bez pomoci týmu Sky

Jako štvaná zvěř si mohl připadat v horské etapě Tour de France britský cyklista Chris Froome. Všechno to mělo jasně viditelný důvod. Jel ve žlutém dresu celkového lídra a oproti všem poučkám taktiky závodění neměl k ruce nikoho ze svých pomocníků. Vedení v celkovém pořadí ale uhájil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chris Froome (ve žlutém) na trati 100. Tour de France

Chris Froome (ve žlutém) na trati 100. Tour de France | Zdroj: Reuters

Žlutý dres Chrise Frooma zářil mezi většinou tmavými kombinacemi oblečení jeho soupeřů. Potíž byla v tom, že dresy jeho spolujezdců z týmu Sky se to černalo až ve druhé až x-té - podle momentálního vývoje - skupině pelotonu.

„Byl to jeden z nejtěžších dnů, co jsem kdy na kole zažil. A také to nebylo snadné bojovat osamocený v čelní skupině. Ale jsem opravdu spokojený s tím, jak jsem to přežil. Pořád mám žlutý dres a neztratil jsem moc na času na své pronásledovatele,“ oddechl si Chris Froome, který v podstatě neztratil žádný čas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Chris Froome veze po Pyrenejích žlutý dres pro lídra Tour de France

To už se potil už v čistém, ale hlavně stále žlutém dresu po slavnostním ceremoniálu. Po sobotní etapě, kdy triumfoval, se dočkal jeho tým srovnání s dominancí US Postalu Lance Armstronga v dobách největší slávy. Teď by sedělo stejné. Jako když v roce 2005 v etapě do Gérardmeru zůstal Armstrong sám. Zatímco ten soptil, Froome nechtěl ani říct, že by ho tým nepodržel.

„Takhle bych to neřekl. Moji spolujezdci odvedli v sobotu skvělou práci, aby mě dostali do žlutého dresu. Byli vpředu i teď, než jsme přijeli pod první kopec. A s ohledem na to, co všechno zvládli v první pyrenejské etapě, je pochopitelné, že se mnou nikdo nezůstal,“ říkal Chris Froome.

Ale zase tak úplně to prý neplatilo. Sám si „jenom" sjížděl nástupy soupeřů, kteří to na něj opakovaně zkoušeli. Jen kolumbijský mladík Quintana čtyřikrát.

Froome po Pyrenejích vtipkoval

„Nebyl jsem na to úplně sám. V autě za sebou jsem měl sportovního ředitele Nicholase Portala,“ projevil Chris Froome, ač rodilý Keňan, smysl pro suchý anglický humor. Portal ho mohl jen povzbuzovat, což dělal.

„A věděl jsem, že to je celkem přehledné. Všichni další favoriti byli v té skupině se mnou. Jen jsem s těmi kluky musel zůstat,“ doplnil Froome. To se mu povedlo a i po dni volna si zítra v 10. etapě oblékne pro cyklisty posvátný žlutý dres pro lídra Tour de France.

Tomáš Kohout, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme