V Kataru padají plavecké rekordy, při závodech ale zejí tribuny prázdnotou

V ženských soutěžích probíhajícího mistrovství světa v plavání začíná pomalu vrcholit španělsko-maďarský souboj o nejúspěšnější sportovkyni šampionátu. Mireia Belmonteová a Katinka Hosszuová se zatím v Kataru srdnatě předhání v překonávání světových rekordů. A tak je s podivem, že se tyto velké souboje plavecké historie odehrávají za téměř nulového zájmu fanoušků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V tradičním stylu vystavěné Hamad Aquatic Center se představí celá řada nových plaveckých pravidel

V tradičním stylu vystavěné Hamad Aquatic Center se představí celá řada nových plaveckých pravidel | Foto: Michal Jurman

„Bazén je moderní, ale zdá se mi, že je tady málo lidí,“ sděluje své dojmy fanoušek Pavel Janeček. „Těšil jsem se, že tady bude hodně diváků, ale nic moc,“ dodává Martin Baďura k poloprázdným tribunám v Hamad Aquatic Center.

V hale se přitom plavou neskutečně kvalitní výkony a každý den tak nabízí nové světové rekordy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Důvody nezájmu Katařanů o rekordy opředené mistrovství světa v plavání zjišťoval Michal Jurman

„Nemám k tomu co říct, je to neskutečné. Smekám,“ skládá Barbora Závadová hold nejen výkonům Belmonteové s Hosszuovou ale i třeba světovým štafetovým rekordům nebo představení Jihoafričana LeClose.

Kvalita letošního mistrovství světa je tak vysoká, že se už před jeho nedělním zakončením je jasné, že i legendární Američan Ryan Lochte může zapomenout na to, že bude jeho největší hvězdou. Fanoušci v Dauhá se přitom ale v podpoře všech těchto plaveckých velikánů zatím nijak nepřetrhnou.

Atmosféra připomíná spíše závody České poháru a organizátoři si nedali ani práci s tím, aby podle obvyklé praxe alespoň v pracovních dnech pomohli návštěvnosti tím, že pošlou do tribun malé školáky.

Možná ale na druhou stranu vědí, co dělají. Těch pár dětí v červených trikách, které pomáhají přímo organizátorům, totiž zatím kvalitě soutěží příliš nepomohli.

Plavání nemá v perském emirátu tradici

„Nevím, jestli to byli zrovna katarské děti, ale na závody asi moc často nechodí. Během závodu byl hrozný hluk, pokřikovali tam a nikdo je ani neutišoval,“ podotkla Petra Chocová, jejíž slova vypovídají o jednoduchém faktu.

Totiž, že plavání nemá v Kataru téměř žádnou tradici a že přehršel sportovních akcí pořádaných v Dauhá v poslední době, vede k jisté devalvaci zájmu o ně.

Není všechno zlato, co se třpytí. Peníze Kataru nechybí, know-how ano

Číst článek

„Jde o arabskou a muslimskou zemi, problematické je to hlavně z pohledu žen,“ poukazuje na jednu stranu mince český rozhodčí na šampionátu Luboš Imryšek. Už před čtyřmi lety hostil plavecký šampionát v krátkém bazénu arabský svět a situace ohledně atmosféry nebyla příliš jiná.

„Diváci v moc velkém počtu v Dubaji nechodili, atmosféra byla podivná, protože bazén byl hrozně velký,“ připomíná motýlkář Jan Šefl.

Katar chce Dauhá ukázat jako město sportu

Oproti šampionátu v roce 2012 si letos vzali organizátoři poučení a vytvořili tribuny pouze pro čtyři tisíce lidí. I ty ale zejí prázdnotou. Samotní Katařané to navíc jako problém zřejmě nevidí.

„Rozhodli se, že Dauhá ukážou jako město sportu. Nutno podotknout, že se jim to opravdu daří,“ přibližuje vnímání toho podstatného v Kataru ředitel Mezinárodního pražského maratonu Václav Skřivánek, který nedávno v Dauhá měřil trať na MS v ultramaratonu.

Není všechno zlato, co se třpytí. Peníze Kataru nechybí, know-how ano

Číst článek

Skvělá sportoviště a nic jiného. Katařané prostě necítí, že by velké sportovní svátky světa v jejich zemi měla doprovázet i nějaká výjimečná fanouškovská atmosféra. Proti ní navíc stojí i hodně složitá dopravní situace v katarské metropoli, kvůli které raději mnozí místní cestu do vzdálenějších sportovišť předem vzdají.

Jak moc velký problém bude pro dlouhodobou vizi Kataru stát se sportovní metropolí světa, ukážou až následující roky. A hlavně ty největší chystané akce, jakými budou mistrovství světa ve fotbale nebo atletice.

Michal Jurman, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme