V Le Mans se pojede 82. ročník celodenního závodu, vrací se Porsche

Společně s Velkou cenou Monaka formule 1 a americkým Indy 500 není slavnějšího závodu. Čtyřiadvacetihodinovka v Le Mans je fenomén, který žádný motoristický fanoušek nemůže opominout. Tento víkend se jede už 82. ročník.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Speciál Audi pro závody Le Mans series

Speciál Audi pro závody Le Mans series | Foto: Jan Říha

Od roku 1923 se na přelomu května a června zastaví a posléze rozbuší srdce stovek jezdců a milionů fanoušků po celém světě.

Závod, který byl a vlastně dodnes je nejen zkouškou rychlosti, ale také spolehlivosti, prověří schopnosti závodních speciálů, ale i týmů a samotných jezdců.

Přehrát

00:00 / 00:00

Letošní závod v Le Mans slibuje zajímavou podívanou

Kroužit v závodním tempu čtyřiadvacet hodin po třináctikilometrovém okruhu je snem všech pilotů. Do historie závodu se zapsala taková jména Jacky Ickx, Tom Kristensen, Henri Pescarolo, Klaus Ludwig a další.

Zpravidla šlo ale o souboj dvou značek. Jen málokdo si nyní vzpomíná na vůz Chenard-Walcker, s nímž v prvním ročníku v roce 1923 zvítězili v testu spolehlivosti jezdci Lagache s Leonardem. Souboje Ferrari a Fordu a následně Porsche v 70. letech minulého století patří k tomu nejlepšímu, co se na závodních tratích vůbec kdy odehrálo.

Ne nadarmo v roce 1972 vznikl legendární film Stevea McQueena s názvem Le Mans.

V novém tisíciletí dominuje podniku ingolstadtská automobilka Audi. Její hegemonii přerušilo z marketingových důvodů jen sesterské Bentley, v roce 2009 pak konkurenční Peugeot. Audi jinak vyhrálo 12 z posledních 14 ročníků. Letos se ale do hry vrací Porsche a o slovo se hlásí také Toyota.

Letošní závod odstartuje v sobotu 14. června v 15 hodin.

Petr Jansa Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme