Volejbalový reprezentační trenér má zatím příjemné starosti

Volejbalové mistrovství Evropy mužů hostí Česká republika společně s Rakouskem sice až v září. Národní tým na něm bude chtít navázat na úspěšné vystoupení z loňského světového šampionátu, kde obsadil desáté místo. Už nyní proto mají reprezentační trenéři plné ruce práce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Svoboda u mikrofonu Českého rozhlasu

Jan Svoboda u mikrofonu Českého rozhlasu | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

"Přestože to vypadá, že je to strašně daleko, tak je teď práce poměrně intenzivní. Zajišťujeme celý program národního mužstva na léto, to znamená soustředění a hlavně přípravné zápasy. Pak musíme být v kontaktu s hráči, chceme všechny vidět v akci a se všemi se osobně sejít a probrat jejich situaci," říká kouč české reprezentace Jan Svoboda.

Ten společně s asistentem Milan Hadravou i celým realizačním týmem chce zachovat model přípravy, který fungoval loni před italským šampionátem. Časové náročná příprava tak bude rozdělena na tři bloky. První, který začne v polovině července, bude věnován nabírání fyzické kondice. Na něj naváže herní soustředění v Nymburku a závěrečné doladění formy na turnajích a v přípravných zápasech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soupeře pro přípravná utkání si můžeme vybírat, těší volejbalového reprezentačního trenéra Svobodu

Právě výběr soupeřů pro tato utkání je letos snazší. V Itálii si totiž výběr trenéra Svobody udělal výborné jméno a získal respekt nejlepších celků světa. "Je to velký rozdíl oproti loňsku. I mužstva, která patří opravdu k těm nejlepším, mají zájem s námi hrát. Když to srovnám s loňskou sezonou, tak si tentokrát můžeme vybírat," pochvaluje si Jan Svoboda.

Jistý už je duel s Ruskem těsně před šampionátem v Karlových Varech. V jednání jsou zápasy s Itálií, Finskem nebo Bulharskem, tedy týmy z té nejužší špičky volejbalu na starém kontinentu. Co se výběru hráčů týká, jádro reprezentace by mělo zůstat pohromadě, kouč národního týmu ale bude muset řešit tlak na jednotlivých postech. Loni se před přípravou zranili blokaři Lébl s Rakem, letos jsou zdraví a tak se seznam adeptů na národní dres poněkud rozroste.

"Musím říct, že je to příjemná starost, protože mít z čeho vybírat je samozřejmě příjemné. Bude to ale přinášet nějaká úskalí. Jednak odhadnout výběr hráčů, aby byl co nejlepší. Potom v těch přípravných zápasech prozkoušet a vybrat dvanáctku, která odcestuje na domácí šampionát. Ale musíme říct, že v loňské sezoně při nás stálo štěstí jak v přípravě, tak na mistrovství světa se nám nikdo nezranil. Takže si hlavně přeju, aby byli všichni zdraví," vyslovil asi to nejdůležitější Jan Svoboda.

Podmínky pro přípravu národního týmu budeme jeho celek výborné. Organizátoři vyjdou reprezentačnímu trenérovi vstříc jak jen to je možné a to i přes to, že v současné době finišují s přípravou kontrolního dne Evropské volejbalové federace. Ten proběhne 30. března a čeští organizátoři společně s rakouskými na něm budou dokladovat do nejmenších podrobností praktickou připravenost na šampionát.

Petr Kadeřábek, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme