Z extraligy nevede do reprezentace snadná cesta, ví florbalista Zozulák

Čeští florbalisté vstoupili do mistrovství světa vítězstvím nad Norskem především díky bojovnosti, která mohla nahradit chybějící zkušenosti. Vždyť na šampionátu ve Švédsku je hned deset nováčků. Atmosféru vrcholné akce zažívá poprvé také pardubický Martin Zozulák. A to patří v 27 letech k těm nejstarším v týmu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Florbalista Martin Zozulák je na svém prvním světovém šampionátu

Florbalista Martin Zozulák je na svém prvním světovém šampionátu | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

„Beru to jako zadostiučinění za celou svoji kariéru, za čas, který jsem florbalu obětoval. A že opravdu nebylo málo,“ svěřil se po úvodním vystoupení české reprezentace Martin Zozulák.

Proti Norsku si odbyl premiérový start na mistrovství světa. Blízko k němu byl už v minulosti, poslední krůček mu ale vždy chyběl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pardubický florbalista Martin Zozulák bere start na MS ve Švédsku jako zadostiučinění za celou svoji kariéru

„Malinko mě to mrzí, šancí dostat se na světový šampionát bylo několik. V reprezentaci jsem pravidelně od svých devatenácti a vyšlo mi to až nyní. Na druhou stranu jsem rád, že to vůbec vyšlo,“ přiznává reprezentační útočník.

Nejblíže prý měl k nominaci v roce 2008, kdy se hrálo mistrovství světa v Česku. „Byl jsem na finální soupisce, kde bylo 30 hráčů. Nakonec dostali přednost jiní hráči,“ vzpomíná Zozulák.

Aktuálně má za sebou opora pardubického Sokola v národním týmu 31 odehraných zápasů. V nich zaznamenal 16 branek a devět asistencí. Moc dobře však ví, že z nejvyšší domácí soutěže není jednoduché se na mistrovství světa probojovat. V kádru je hned sedm krajánků.

Florbalisté dali vítězným vstupem do MS trenéru Cepkovi nejlepší dárek

Číst článek

„Je to určitě těžší, vidím to i na sobě. Když přijedeme na turnaj Euro Floorball Tour, tak zápasy proti švédským, finským a švýcarským týmům se hrají v úplně jiném tempu. Já dokonce tvrdím, že je to oproti zápasům v domácí lize úplně jiný sport,“ konstatoval Zozulák.

Návrt zpět na domácí scénu je rozhodně jednodušší. Při cestě opačným směrem je třeba přeřadit na jiný rychlostní stupeň. „Člověk musí o hře úplně jinak přemýšlet a musí absolvovat úplně jiné souboje,“ dodává.

Zozulákovi se líbí cesta, jakou jde trenér Cepek

Češi na posledním šampionátu neuspěli. Vnímají povinnost vrátit tým mezi nejlepší celky. O švýcarském propadáku asi slýchají neustále.

„Řeči okolo moc nevnímám, ale cesta, jakou nastolil Radim Cepek (trenér reprezentace) je velice dobrá. Mám z toho dobrý pocit, je tady zdravá atmosféra. Kluci se znají, působili spolu v juniorské reprezentaci a mají za sebou společné úspěchy. Radim ví, co dělá a dělá to dobře,“ pochvaluje si Zozulák.

Už v pondělí čeká národní mužstvo další těžký soupeř - v předpokládaném boji o prvenství ve skupině se do cesty postaví Švýcarsko. Přímý přenos celého utkání opět uslyšíte na streamu Český rozhlas Sport na našem webu.

Trenér Radim Cepek na střídačce českého týmu | Foto: Martin Flousek ceskyflorbal.cz, xflorbal.cz

Pavel Petr, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme