Armádní speciál přivezl ostatky čtyř českých vojáků z Afghánistánu

Z Afghánistánu se odpoledne vrátil letecký speciál, který přivezl těla čtyř zabitých vojáků. Zemřeli po sebevražedném útoku teroristy z islamistického hnutí Tálibán. Smutečního ceremoniálu se zúčastnili příslušníci obou jednotek, odkud vojáci pocházeli, představitelé Armády České republiky, ministerstva obrany a také prezident Miloš Zeman.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojáci na letišti v Praze-Kbelích stojí čestnou stráž u rakví s ostatky svých zabitých kolegů

Vojáci na letišti v Praze-Kbelích stojí čestnou stráž u rakví s ostatky svých zabitých kolegů | Zdroj: ČTK

Armádní speciál A319 za doprovodu dvou stihaček dosedl na letiště v pražských Kbelích v půl druhé odpoledne.

Poté nosiči vynesli ostatky padlých vojáků v rakvích zahalených do státních vlajek a přenesli je na katafalky. Následně přednesl smuteční řeč vojenský kaplan Petr Fiala.

Ceremoniál pak zakončila česká hymna na počest čtyř zabitých vojáků. Jejich příbuzným a přátelům přišli osobně potřást rukou členové vlády i prezident republiky Miloš Zeman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přistání armádního speciálu komentovali v přímém přenosu redaktoři Lucie Husárová a Jan Herget

Ten už dříve prohlásil, že padlé vojáky ocení medailí za hrdinství in memoriam. „Existuje medaile Za hrdinství a samozřejmě, že jim bude udělena,“ ujistil.

Na památku vojáků, kteří v úterý v Afghánistánu zemřeli, se ve čtvrtek v poledne rozezněly sirény a zvony. Pietní vzpomínka probíhá i na Pražském hradě. Státní vlajka tam na znamení smutku zůstává svěšena na půl žerdi. Vedle ní vlaje i smuteční černý prapor.

Vojáci s červenými barety, výsadkáři z Chrudimi a Žatce, nechtěli o smrti svých kolegů a kamarádů mluvit. Ze základny v Bagrámu do redakce přišla jediná zpráva: „Nálada tu opravdu nestojí za nic." Podle náčelníka generálního štábu Petra Pavla ale vojáci kromě smutku cítí také velkou hrdost a čest.

Vojáci na letišti v Praze-Kbelích přenášejí z letadla rakev s ostatky jednoho ze zabitých kolegů | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

„Je pouze jeden horší způsob návratu vojáka do vlasti, a to je, když se vrátí beze cti. Ti vojáci, kteří se dnes vrátili, se zcela rozhodně vrátili se ctí. Byli vysláni svojí zemí, svojí politickou reprezentací do daleké země, aby plnili svůj úkol a plnili ho dokonce. Myslím si, že si úctu, a to nejenom nás, ale i obyvatel všech obyvatel této země za to, co dělali, zaslouží," prohlásil Pavel.

Přehrát

00:00 / 00:00

O náladě mezi vojáky po smrti kolegů v Afghánistánu mluvil na Radiožurnálu velitel 4. armádní brigády Miroslav Hlaváč

K tragédii došlo v úterý v okolí základny Bagrám v afghánské provincii Parván, když explodovalo improvizované výbušné zařízení. Hlídka českých vojáků byla v tu chvíli mimo vozidlo a v prostoru prováděla rutinní činnost.

Následkem výbuchu utrpěli čtyři čeští vojáci smrtelná zranění. Další voják byl těžce zraněn. Na místě mu byla okamžitě poskytnuta první pomoc. Následně byl transportován do americké vojenské nemocnice na základně Bagrám.

Původně se předpokládalo, že zraněného vojáka armádní speciál dopraví dnes do České republiky, kvůli svým zraněním ale dál zůstává v nemocnici. Je stále ve vážném, ale stabilizovaném stavu a čeká ho další operace.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme