Bendl nařídil snížit odtok z Vltavské kaskády, chce ochránit Ústí nad Labem

Na povodně se připravují obyvatelé severu a severozápadu České republiky. Stovky lidí už hasiči evakuovali. V Děčíně a Ústí na Labem jsou zatopené silnice. Dopravu zajišťují hlavně vlaky. Energetici preventivně odpojují trafostanice. Ministr zemědělství Petr Bendl dnes nařídil snížit odtok z Vltavské kaskády, aby města a vesnice na severu ochránil před zaplavením.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústí nad Labem pod vodou čeká na hlavní povodňovou vlnu /4.června 2013/

Ústí nad Labem pod vodou čeká na hlavní povodňovou vlnu /4.června 2013/ | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

O 100 metrů krychlových za vteřinu se má na žádost ministra Petra Bendla snížit odtok z Vltavské kaskády. O snížení požádaly Kralupy nad Vltavou, opatření má hlavně ochránit Ústí nad Labem.

Za současného odtoku, který v Praze na Vltavě představuje zhruba 3000 metrů krychlových za vteřinu, totiž hrozí, že voda překoná ústecké protipovodňové zábrany a zatopí prakticky celé město.

„Společně s Povodím Vltavy hledáme způsob, jak odtok snižovat dál, aby se Ústečtí nemuseli obávat, že voda z Labe přeteče přes protipovodňové stěny,“ uvedl Petr Bendl.

Snížit odtok z Vltavské kaskády umožňuje podle ministerstva zemědělství mimo jiné skutečnost, že se klesají hladiny přítoků Vltavy a přestalo pršet v jižní i střední části Čech.

VIDEO: Ústí nad Labem z Mariánské skály

Číst článek

Premiér Petr Nečas ale zdůraznil, že Vltavská kaskáda nemůže zabránit povodním. „Může pouze částečně ovlivnit průtok a může zdržet vyšší průtoky, aby města typu Prahy, Ústí nebo Děčína se mohla připravit na povodňovou situaci,“ uvedl.

V Ústí nad Labem jednal dopoledne o aktuální povodňové situaci a přijatých opatřeních krizový štáb. Z Povodí Labe přišla zpřesněná předpověď vzestupu hladiny. Řeka by měla ve středu ráno překročit 10,8 metru, kulminovat by měla ve středu večer na výšce 11,5 metru.

V Ústí nad Labem dopoledne skončila evakuace dalších 2000 lidí z různých částí města i z okolí. V centru města probíhá stavba povodňových hrází z pytlů s pískem. Pomáhá tam i řada dobrovolníků. Všichni potřební jsou umisťováni do evakuačních středisek na ústeckých školách.

Přímo v Ústí je neprůjezdný hlavní tah městem a pak silnice na Děčín podél Labe. V noci byly uzavřeny oba mosty, železniční kyvadlová doprava je jediným spojením obou břehů.

Aby nezačala voda přetékat za povodňové bariéry na Střekově, budou hasiči postupně vpouštět vodu i za ně, aby vyrovnali tlak vody na mobilní hrazení.

Jan Bachorík, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme