Blanka prodloužila pražský Městský okruh, zbytek nebude ještě roky

Pražský Městský okruh se díky tunelu Blanka prodloužil na téměř 25 kilometrů. Stále ale chybí skoro devět kilometrů. A zdá se, že ještě dlouho chybět budou, protože příprava stavby je teprve na začátku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do pražského tunelového komplexu Blanka vjeli v sobotu 19. září první řidiči

Do pražského tunelového komplexu Blanka vjeli v sobotu 19. září první řidiči | Zdroj: ČTK

To, že Praha potřebuje silniční okruh, věděli už naši předkové, a tak už ve 30. letech minulého století začaly vznikat první návrhy okruhu kolem Prahy.

Po zprovoznění tunelu Blanka je Městský okruh hotový ze tří čtvrtin. Kdy bude kompletní?

„Není to technická otázka, je to otázka politických rozhodnutí,“ lakonicky říká docent Pavel Přibyl z fakulty dopravní ČVUT.

Dostavět zbývá 8,8 kilometru, které spojí Troju a Šterboholy. A podle náměstka pražské primátorky Petra Dolínka z ČSSD už to politici řešit začali.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kdy by mohl být kompletně dokončený pražský Městský okruh, zjišťovala Eva Kézrová

„Radě hlavního města jsem předložil projekt na pokračování v přípravách dokumentace v místech Pelc, Tyrolka, Balabenka. Nyní si to kolegové z dalších klubů vzali na projednání, abychom mohli během příštích týdnů rozhodnout,“ řekl Dolínek.

Dostavba Městského okruhu by se ale podle Pavla Přibyla měla oprostit od politických záležitostí, protože pokud bude okruhem kolem Prahy skutečně kruhem, pak bude možné řešit i dopravu v centru.

„Mohli bychom třeba v historické části města zavést mýto. Dneska nemůžeme, protože auta nemají kde jezdit. To znamená, že by se auta jako v Londýně vytlačila poplatkem z centrální oblasti a využívala by kapacitní komunikace, které jsou mimo,“ uvádí Přibyl jedno z možných řešení.

Blanka zklidnila dopravu v Praze, rychlost uvnitř se možná brzy zvýší na 70

Číst článek

Příprava staveb takového rozsahu je u nás hodně zdlouhavá. Zatím je dokončení Městského okruhu jen ve stádiu studii EIA, která je teprve začátkem stavebního řízení. To bývá osm až deset let, takže pokud všechno půjde hladce, někdy kolem roku 2030, tedy sto let od prvních návrhů, by se řidiči mohli dočkat kompletního Městského okruhu v Praze.

Tunel Blanka | Foto: Český rozhlas

Eva Kézrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme