Bohuslav Sobotka dostane od prezidenta pověření k jednání o sestavení vlády

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka dostal slib od prezidenta republiky, že ho pověří sestavením nové vlády. Po dvouhodinové schůzce v Lánech řekl, že pokud půjdou vyjednávání s hnutím ANO a KDU-ČSL hladce, mohl by být kabinet hotový do Silvestra. O personálním obsazení se prý s hlavou státu nebavili, Sobotka prezidenta jen informoval o svých programových cílech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka po jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka po jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech | Foto: Filip Jandourek

Bohuslav Sobotka po jednání řekl, že prezidenta informoval o postupu, pro který se sociální demokracie rozhodla, tedy vyjednávání s ANO a KDU-ČSL. A pokud se tyto strany dohodnou na programových prioritách, rády by sestavily většinovou vládu.

„Vyjednáváme s parlamentními stranami ANO a KDU-ČSL s tím, že bychom velmi rádi s těmito politickými stranami – pokud se dohodneme na programu – uzavřeli koaliční smlouvu a vytvořili stabilní koaliční vládu, která by měla v Poslanecké sněmovně dostatečnou většinu 111 hlasů. Pokud by ta jednání ztroskotala, přirozeně budeme přemýšlet o nějakém dalším postupu a jiném řešení,“ řekl Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si vyjádření předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky po lánské schůzce s prezidentem Milošem Zemanem

Debata, kterou dnes Sobotka se Zemanem vedl, se proto podle vyjádření Sobotky týkala hlavně programových priorit, se kterými bude chtít ČSSD do vlády vstoupit. Prý jde hlavně o vytváření nových míst a změny některých reforem zavedených předchozími vládami.

„Velkou část schůzky s panem prezidentem jsme strávili debatou o programových prioritách, s nimiž bude chtít ČSSD do nové vlády vstoupit. Naším cílem je dosáhnout změny hospodářské politiky státu, tak, aby nová vláda přistoupila k aktivní podpoře hospodářského růstu a tvorby nových pracovních míst,“ popsal Sobotka a dodal:

„Také jsem pana prezidenta informoval o tom, že naším cílem zůstává korekce a změna celé řady chybných pravicových reforem, které byly schváleny v době vlády Mirka Topolánka nebo Petra Nečase.“

Revize církevních restitucí

Bohuslav Sobotka jmenoval například zrušení poplatků ve zdravotnictví nebo zrušení druhého pilíře důchodové reformy. Chce také prosadit přísnější financování politických stran.

ČSSD se také do společného programového prohlášení pokusí prosadit přezkoumání církevních restitucí: „My nepochybně usilujeme o to, abychom snížili finanční dopady církevních restitucí na státní rozpočet v příštích letech,“ informoval Sobotka a dodal:

„Ale popravdě řečeno nás nenapadlo, že by v tom mohl teď hrát nějakou aktivní roli prezident republiky. To rozhodnutí, které je před námi, je dohoda na kompromisu s ANO a s KDU-ČSL na tom, jak bychom mohli církevní restituce revidovat. To, co nás nepochybně čeká, je také jednání s církvemi.“

Pověření zřejmě příští týden

Oba politici si slíbili, že se budou vzájemně informovat. Podle Bohuslava Sobotky by další schůzka měla být v následujícím týdnu a na ní už by měl dostat oficiální pověření prezidenta, aby vedl jednání o sestavení vlády.

„Očekávám, že ta příští schůzka by se měla uskutečnit následující týden, konkrétní termín ještě budeme s kanceláří prezidenta dojednávat. Pokud jde o atmosféru jednání, myslím, že to byla atmosféra velmi věcná," prohlásil Sobotka a upřesnil:

První jednání KDU-ČSL a ČSSD je odrazovým můstkem, shodují se předsedové

Číst článek

„Jsem rád, že jsem se s panem prezidentem shodli na tom, že pokud se budou koaliční vyjednávání vyvíjet dobře, je zde reálná šance na to, aby Česká republika měla novou vládu ještě před koncem letošního roku."

Podle místopředsedy KDU-ČSL Mariána Jurečky je Sobotkovo pověření formalitou. „To, že pan prezident jen řekl, že případné pověření předá příští týden, to je nějaký deklaratorní akt,“ uvedl Jurečka a doplnil:

„Je evidentní, že pan předseda Sobotka už v tento okamžik de facto jedná o sestavení budoucí vlády s případnými partnery. To, jestli s těmi partnery potom opravdu dojedná koalici, je věc druhá. Myslím si, že to má určitý chronologický a logický postup.“

V příštích dvou dnech se Sobotka sejde také se zástupci KSČM, hnutí Úsvit, ODS a TOP 09. Mluvit budou o uspořádání Poslanecké sněmovny tak, aby mohla být ustavující schůze 25. listopadu.

Jana Zemanová, Lucie Husárová 1, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme