Bradáčová: Mé plány se jako první dozvědí státní zástupci

Do čela Vrchního státního zastupitelství (VSZ) v Praze nastoupila ústecká žalobkyně Lenka Bradáčová. Nahradila tak Vlastimila Rampulu, který tento post před časem nedobrovolně opustil. Jmenovací dekret dnes převzala od ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek, vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek, vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman | Zdroj: ČTK

Lenka Bradáčová byla hostem dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu.

Nová šéfka vrchních žalobců má jasno v tom, co chce v úřadu dělat, i jaký tým si přivede. Konkrétní být ale nechce.

„Nejdříve se dozvědí mé další kroky, úvahy a veškeré záměry s tímto úřadem státní zástupci tohoto úřadu, to je korektní. A samozřejmě poté se to dozví veřejnost, pokud to budou informace, které podle trestního řádu mají být sdělovány veřejnosti,“ uvedla po svém jmenování.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komentátor ČRo Petr Nováček a redaktor Martin Drtina v Odpoledním Radiožurnálu

Bradáčová připouští, že její funkce může být jen dočasná. Naráží tím na snahu vlády zredukovat soustavu žalobců právě o stupeň obou vrchních zastupitelství.

„Nebudu měnit svůj názor, který je konzistentní velmi dlouhou dobu. Já se samozřejmě s tím úřadem chci seznámit; buď mě ten úřad sám přesvědčí o tom, že svůj názor pozměním, a neříkám, že bych ho nemohla drobně pozměnit. Ale v zásadě jsem pro to, aby soustava státních zastupitelství byla třístupňová, zjednodušená, transparentní,“ prohlásila Bradáčová.

Novou šéfku zastupitelství jmenoval po několika týdnech rozvažování ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že vhodnějšího kandidáta nenašel.

„Všichni, kteří za mnou chodili, ať už to byli státní zástupci nebo kdokoli jiný, nebyli schopni říct jedno jediné jméno, které by adekvátně dokázalo vyvážit jméno Lenky Bradáčové.“

„Pokud nějaká jména zazněla, buďto to ti lidé vykonávat nechtěli, anebo už dělají jinou práci,“ dodal ministr.

Ministr Blažek jmenoval Lenku Bradáčovou vrchní státní zástupkyní

Číst článek

Bradáčovou navrhl do čela úřadu nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman už 21. června. Přesto je podle svých slov s dobou, jak dlouho o návrhu ministr rozhodoval, spokojen.

„Jsem přirozeně rád, že ministr spravedlnosti vyhověl mému návrhu, poněvadž mám za to, že jsem představil velice kvalitní kandidátku na post vrchní státní zástupkyně v Praze.“

„Jsem dokonce i rád, že se podařilo toto jmenování - přes všechny peripetie, které to provázely, zejména mediální spekulace - odehrát poměrně rychle,“ poznamenal nejvyšší žalobce.

Rozhodnutí svého nástupce uvítal i exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Reforma justice, kterou ve funkci nastartoval, tak podle jeho slov bude moci pokračovat.

Bradáčová pro ČRo: Budu požadovat, aby vyšetřování velkých kauz postupovalo rychle

Číst článek

Komentátor ČRo: Ministr jinou možnost neměl

Podle komentátora ČRo Petra Nováčka už ministr Blažek ani jinou možnost než jmenovat Bradáčovou neměl. Blažek dnes sice přiznal, že se ptal i na jiné kandidáty, podle jeho slov mu ale nikdo neuvedl žádné relevantní jméno.

„Je ale pravda, že zatímco část ODS byla výrazně proti jmenování Lenky Bradáčové, tak naopak TOP 09 říkala, že pan ministr by měl urychleně jmenovat toho, koho navrhl nejvyšší státní zástupce Zeman, strana LIDEM mluvila vysloveně o Lence Bradáčové a sociální demokraté také," doplnil Nováček.

Martin Drtina, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme