Česko bude mít nejhorší ochranu zaměstnanců, tvrdí odbory

Odboráři protestují proti novele zákoníku práce. Podle nich budou mít zaměstnanci nejhorší postavení v rámci celé Evropské unie. Na setkání s premiérem Nečasem trvali na přehodnocení chystaných změn, ve čtvrtek zasedne tripartita.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místopředseda Jaroslav Zavadil v úvodu V. sjezdu ČMKOS.

Místopředseda Jaroslav Zavadil v úvodu V. sjezdu ČMKOS. | Foto: Tomáš Adamec

Zástupcům odborů vadí například změna uzavírání smluv na dobu neurčitou, rozšíření práce na dohodu ze sto padesáti na tři sta hodin nebo nová pravidla pro vyplácení odstupného.Vláda ale argumentuje tím, že změny povedou k vytvoření nových pracovních míst.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šéf odborů Jaroslav Zavadil o vládních změnách

„Chtějí zrušit dohodové zaměstnání, kdy si mohl člověk i při podpoře vydělat do čtyř tisíc korun, ale funguje pětiměsíční podpora v nezaměstnanosti těm, kteří přešli na OSVČ. To se nám zdá nelogické,“ říká šéf odborů Jaroslav Zavadil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šéf odborového svazu KOVO Josef Středula hrozí protesty

Šéf odborového svazu KOVO Josef Středula kritizuje i dosavadní přístup vlády k legislativním změnám a pohrozil protesty. „Velkou rychlostí se blížíme k protestním aktivitám. Celý návrh je nepromyšlený, nemá co společného s ochranou pracovních míst nebo zřízením nových. Dojde naopak k dalšímu zhoršení na trhu práce, k dalšímu propouštění,“ upozorňuje.

Lubomír Lízal z Národohospodářského ústavu Akademie věd a jeden ze členů ekonomické rady vlády si ale to, že by na tom byli čeští zaměstnanci nejhůře z celé Evropské unie, nemyslí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lubomír Lízal z Národohospodářského ústavu AV v odpoledních Ozvěnách dne.

„Zmínil bych to, že někteří zaměstnanci se na tom mohou cítit poněkud hůře, ale také platí to, že mnohem horší je to, když jsou nezaměstnaní. Tady bych například zmínil Španělsko, kde je ochrana zaměstnanců velmi vysoká, ale má to ten negativní jev, že v okamžiku, kdy jako mladý člověk vstupujete na pracovní trh, tak nemáte šanci získat zaměstnání,“ podotkl Lízal.

Lucie Maňourová, Martina Spěváčková, ak, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme