Česko si vytváří zásoby drahého léku na otravu metanolem

Česko si vytváří zásoby drahého léku fomepizolu. Pro případ, že by v budoucnu opět přišly další otravy. Medikament, který původně do Česka přivezl darem norský toxikolog, se lékařům osvědčil. Umožnil rychlou léčbu bez alkoholu, která se při otravě metanolem běžně podává.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Norský lékař Erik Hovda přivezl do Česka první balení léku fomepizol

Norský lékař Erik Hovda přivezl do Česka první balení léku fomepizol | Zdroj: ČTK

Lék fomepizol je rychlejší a spolehlivější než alkohol. Také ale dražší. Léčba jednoho pacienta vyjde na 200 tisíc korun.

V září přivezl fomepizol do Česka jako dar norský toxikolog Erik Hovda, 30 balení pak ještě za zhruba půl milionu korun dokoupilo ministerstvo zdravotnictví.

„Funkce fomepizolu je podobná jako u alkoholu. Potlačuje smrtící metylalkohol v krvi, který se jinak proměňuje na kyselinu mravenčí a ochromuje nervovou soustavu. Hlavním cílem je, aby se lék podával jednoduše, aby nehrozilo například kolísání hladin alkoholu v krvi,“ říká norský lékař.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zásobách léku fomepizol natáčela Lenka Jansová

Česká republika měla celkem k dispozici přes 140 dávek léku fomepizol, v tuto chvíli zbývá ještě více než 60 balení. To by mělo stačit pro léčbu 6 až 7 těžce otrávených pacientů nebo pro 10 až 15 osob s lehčí intoxikací.

„Tam jsou poměrně jasná indikační kritéria, která jsou daná laboratorními testy, to znamená hodnotou metanolu, a potom klinickými příznaky a dále hodnotou pH krve, laicky řečeno kyselosti lidského organismu. To znamená nakolik je lidský organismus zasažen, nakolik je překyselen a otráven tím metanolem, tak potom indikace fomepizolu je větší. V lehčích případech otrav postačí podávání etanolu a v těch nejlehčích, úplně stopových množstvích, tam si organismus pomůže sám,“ vysvětluje náměstek ministra zdravotnictví Ferdinand Polák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náměstek ministra zdravotnictví Ferdinand Polák přiblížil, jak velké zásoby fomepizolu by chtěla Česká republika mít

Zásoba, kterou si chce Česko vytvořit, by měla stačit zhruba pro pět pacientů s těžkou otravou. Podle Poláka by měly být léky na třech místech České republiky:

„Aby je bylo možné do jedné hodiny distribuovat do nemocnice k pacientovi. Předpokládám, že by se jednalo o Prahu, Ostravu a Olomouc. To ale není ještě zcela rozhodnuto."

Zásoby léků by měly v takovém případě hodnotu asi tři čtvrtě milionu korun. Nikdo ale neví, kolik lidí by medikament mohlo potřebovat. A tak by se mohl po třech letech podobně jako vakcíny proti chřipce ocitnout ve spalovně.

Fomepizol má záruční dobu tři roky, pak musí být zlikvidován. Přesto se podle Poláka jedná o správné rozhodnutí.

Nemocnice začaly sčítat škody za metanol. Náklady se pohybují v milionech

Číst článek

„Je tu určité riziko, že finanční prostředky by nebyly využity, nicméně se domníváme, že v celkovém součtu sumy peněz to není tak velká částka, kterou bychom si nemohli dovolit,“ uvažuje.

Otázkou, zda a jak bude požadovat náhradu zdravotní péče po prokázaných vinících metanolové aféry, se bude ministerstvo ještě zabývat, dodává Polák.

Lenka Jansová, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme