Český rozhlas připomene 70. výročí Pražského povstání videomappingem

Konec války v Čechách a na Moravě nebo události Pražského povstání připomene speciální projekce. Takzvaný videomapping připravil na dnešní večer Český rozhlas. Promítání na zeď jednoho z domů pod Týnským chrámem na pražském Staroměstském náměstí má vtáhnout lidi do příběhů minulosti. Projekce potrvá sedm minut a bude se sedmkrát opakovat, aby ji mohlo vidět co nejvíc diváků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generálka světelné projekce Českého rozhlasu na Staroměstském náměstí

Generálka světelné projekce Českého rozhlasu na Staroměstském náměstí | Foto: Miloslav Hamřík | Zdroj: Český rozhlas

Nápis Rozhlas 45 napsaný písmem, které se používalo na plakátech za protektorátu. Takto bude vypadat začátek celého představení na fasádě jednoho z domů Staroměstského náměstí.

„Je to asi sedmiminutová animace, která v sedmi kapitolách znázorňuje věci, jako je třeba začátek demonstrace, boj o Český rozhlas, demarkační linii,“ přibližuje projekci Amar Mulabegović, který se podílel na její tvorbě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Generálku světelné projekce Českého rozhlasu na Staroměstském náměstí sledoval také redaktor Martin Karlík

Například právě demarkační linie bude znázorněna za doprovodu hudby jakousi hrou linií na pomyslném prostoru. „Kde šlo jen o symboliku, kdo vlastně do Prahy přijede a osvobodí ji,“ doplňuje Mulabegović.

Součástí hudebního doprovodu budou i autentické záznamy rozhlasového vysílání.

„Je to doplněné dobovými úryvky, které zaznívaly přímo z budovy Českého rozhlasu do éteru,“ říká další tvůrce Martina Pošta a dodává:

Přehrát

00:00 / 00:00

Český rozhlas připomene 70. výročí Pražského povstání videomappingem. Světelné promítání přiblížil producent Martin Pošta

„Kromě autentických zvukových záznamů jsme použili i autentické dobové fotografie. Zároveň jsme se snažili vytvořit vlastní hudbu, která by odpovídala duchu doby.“

Videomapping uvidíte dnes večer na Staroměstském náměstí v Praze. Promítat se bude od 21.15 každou čtvrt hodinu až do 22.45.

Světelné představení tvůrci připravovali zhruba čtyři měsíce. „Specifikovali jsme si to, co bychom chtěli znázornit. Na základě toho vznikl jakýsi scénář, a ten se pak ztvárňoval, to znamená asi jako film,“ popisuje vznik světelné show Pošta.

Český rozhlas dnes také odhalí během tradičního pietního aktu další pamětní desku. Bude na ní 81 jmen lidí, kteří zemřeli v bitvě o Český rozhlas v květnových dnech roku 1945, ale na které se pozapomnělo. Součástí pietního aktu bude i premiéra nového dokumentárního filmu, ve kterém jsou použité i dosud nepublikované záběry bojů o rozhlas.

Generálka světelné projekce Českého rozhlasu na Staroměstském náměstí | Foto: Miloslav Hamřík

ČRo, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme