Čeští vývojáři se po čtyřech měsících v řeckém vězení vrátili domů

Dvojice českých vývojářů, které Řekové obvinili ze špionáže a přes čtyři měsíce je drželi ve vězení, se vrátila domů. Na pražském letišti Ivan Buchta a Martin Pezlar přistáli zhruba hodinu před polednem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zadržovaní vývojáři jsou po čtyřech měsících zpátky doma, Ivan Buchta

Zadržovaní vývojáři jsou po čtyřech měsících zpátky doma, Ivan Buchta | Foto: Filip Jandourek

Po příletu je čekalo překvapení v podobě zimy a sněhu. Z počasí jsou podle zpravodaje Českého rozhlasu Ondřeje Boudy, který Čechy doprovázel na cestě z Atén do Prahy, nadšeni.

Během letu podle jeho slov o svém uvěznění a pobytu za mřížemi žertovali. S úsměvem se pak objevili i před kamerami a objektivy na letišti.

V příletové hale na ně čekali příbuzní, kteří nedokázali skrýt slzy štěstí, přátelé a desítky novinářů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čechy na letišti čekalo emocionální přivítání. Domů je z Atén doprovázel zpravodaj ČRo Ondřej Bouda

Z vazby se dostali včera na kauci. Pobyt venku mimo zdi věznice si užívají, jsou si však vědomi, že obvinění ze špionáže čelí i nadále.

V tuto chvíli ale myslí především na své blízké, s nimiž se konečně shledali. Po dlouhém pobytu ve vězení jim navíc chybí i obyčejné věci, jako například soukromí nebo řízení auta.

Všechna jejich přání se jim teď alespoň na čas splní. Jenže propuštěním na kauci soud nekončí. Za špionáž jim v Řecku hrozí 5 až 20 let vězení. Soud musí začít do 18 měsíců od jejich zatčení, tedy do března příštího roku.

Případ nejspíš čeká rekvalifikace

Jak dlouho si budou užívat relativního klidu, se v tuto chvíli neví. Jejich právníci jsou ale optimističtí a věří, že soud by mohl případ překvalifikovat, nebo dokonce řízení zastavit.

Napovídá tomu jak samotné rozhodnutí řeckých úřadů propustit Čechy na kauci, tak i její výše. Kauce byla stanovena na pouhých pět tisíc eur, což je částka vzhledem k závažnosti obvinění výrazně nepřiměřená.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si rozhovor s právničkou českých vývojářů Dagmar Raupachovou

„Zatím máme vyhranou pouze jednu bitvu, závod nekončí. Teď ale ponechávám prostor rodinám,“ říká Dagmar Raupachová, advokátka rodin dvojice Čechů.

Podle ní pomohl k propuštění na kauci zásah české diplomacie. Raupachová upozorňuje, že případ nebyl z právního pohledu komplikovaný, zkomplikovaly ho ale jiné okolnosti, které si vyžádaly zásah státu.

„Domnívám se, že stát prostřednictvím pana ministra, prezidenta či pana premiéra skutečně zasáhl,“ míní právnička.

Důkazy podle jejích slov hovoří ve prospěch vývojářů a Raupachová odhaduje, že se jejich případ skutečně rekvalifikuje.

Vývojáře zadržela řecká policie na ostrově Limnos kvůli tomu, že fotili vojenské objekty blízko citlivých hranic s Tureckem. Ostrovy v Egejském moři v blízkosti tureckých hranic jsou pro Řeky strategickou oblastí.

Právě na Limnosu se odehrává počítačová hra Arma 3 z dílny Bohemia Interactive, na níž oba vývojáři spolupracovali. Na soukromou dovolenou do Řecka však vyrazili v době, kdy byla hra již takřka dokončená.

Jejím dějištěm je navíc vzdálená budoucnost a virtuální podoba ostrova je oproti realitě značně pozměněná.

Ondřej Bouda, Alina Holušová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme