Číňané prý Si Ťin-pchinga milují. I třetí den jeho návštěvy obsadí místa, kudy pojede kolona

Obrovské žluté čínské znaky na rudém podkladu se za poslední dva dny staly koloritem pražských ulic a stejné to bude i dnes. Stovky Číňanů se v Praze chystají opět obsadit důležité body, kudy pojede prezidentská kolona. Vede je prý láska k vůdci. Trochu složitější je to s otázkou, kdo to všechno organizuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zastánci Si Ťin-pchinga nesli velké čínské vlajky

Zastánci Si Ťin-pchinga nesli velké čínské vlajky | Foto: Filip Jandourek

Paní Liu i paní Lily pracují v čínské restauraci v Praze 4. Říkají, že přišly dobrovolně. Čínská ambasáda je prý neplatí. Svého prezidenta milují. Je prý moc dobrý a šikovný. Pro Čínu dělá hodně.

Jeden z mužů, který má otce Čecha a matku Číňanku, Českému rozhlasu potvrdil, že akce na podporu čínského prezidenta je do jisté míry organizovaná ambasádou, většina Číňanů ale podle něj přišla dobrovolně.

Přehrát

00:00 / 00:00

S čínskými podporovateli prezidenta Si Ťin-pchinga natáčel Lubomír Smatana

„Máme svůj svaz. Ambasáda nás ale informovala,“ přiznávají Číňanky.

Hemžení s červenými vlajkami sleduje i mladý muž s malou tibetskou vlaječkou v ruce. Petr M. spontánním projevům Číňanů nevěří:

„Jakmile jejich vůdci, agenti v tmavých brýlích zavelí, pohnou se na slovo jako figurky.“

Pro Číňany je typické, že je od narození někdo organizuje, že jsou neustále součástí nějaké skupiny. Projevy oddanosti státu nebo národu jsou běžné a tento zvyk si Číňané vozí i za hranice, říká sinolog Martin Kříž:

„Je samozřejmě pravděpodobné, že tak, jako většina čínských firem je nějakým způsobem napojena na státní aparát, tak i ti, kteří investují své vlastní peníze do demonstrací, určitě nepřijdou zkrátka. Ale vychází to jednoznačně spontánně z hlubokého vlasteneckého cítění obyčejných Číňanů. To je pro nás těžko pochopitelné, ale je to asijská realita.“

Asi dvě třetiny Číňanů s rudými vlajkami jsou dospělí. Vzali si v práci tři dny volna a děti berou sebou. Ve středu se chtějí v ulicích Prahy se svým prezidentem rozloučit.

Podpořit čínského prezidenta přišlo na pražskou Kampu několik desítek lidí | Foto: Filip Jandourek

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme