Co lidé také povídají: Schwarzenberg pořád spí, Zeman miluje cigarety a alkohol

Nadcházející víkend rozhodne o tom, kdo usedne na Pražském hradě po Václavu Klausovi. Jestli to bude Karel Schwarzenberg, nebo Miloš Zeman. O obou z nich se napsalo mnohé. Jaký je ale ten největší mýtus, který je obklopuje?

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Schwarzenberg a Miloš Zeman

Karel Schwarzenberg a Miloš Zeman | Foto: Kateřina Šulová

Karel Schwarzenberg pořád spí a neumí zpívat hymnu. I to mu jeho odpůrci vyčítají. Řada lidí ho ale na Pražském hradě nechce s tím, že přece prezidentem nebude Rakušan. Rakouské občanství ale Schwarzenberg nikdy neměl.

Jeho spolupracovníci ve Vídni navíc odmítají i argument, že Schwarzenberg v Česku, potažmo Československu nežil, když bylo nejhůř.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co se o prezidentských kandidátech povídá a co z toho není pravda? Zjišťoval redaktor Petr Medek

„Pracuji pro něj 26 let. Vím dobře, jak často žádal o československé vízum, a jak mu ho nikdy nechtěli dát. Když jsem pak zatlačila na československou ambasádu a pohrozila, že to rozmázneme v rakouském tisku, nakonec vízum výjimečně dostal,“ říká vedoucí Schwarzenbergovy kanceláře v hlavním městě Rakouska Gerda Neudecková.

O Miloši Zemanovi se toho povídá také mnoho. Lidé mu vyčítají hlavně lásku k cigaretám a alkoholu. Tu ostatně Zeman neskrývá, když třeba před lety řekl - šíří se fámy, že mám velmi rád becherovku a pivo. Obě jsou pravdivé.

Mýtem je ale podle Zemanovy dcery Kateřiny to, že je její otec hulvát.

„On je člověk, který si stojí za svými názory. Podle mě je lepší, když člověk opravdu obhajuje svůj názor a pere se za něj, než když názor ani nevyjádří, aby za něj později nebyl nějak haněn.“

Pro mýty je typické, že se předávají ústně z generace na generaci. O mýtech obklopujících oba prezidentské kandidáty ale platí, že jich celá řada po tomto víkendu upadne v zapomnění.

Petr Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme