ČSSD, ANO a KDU-ČSL budou zřejmě znovu jednat o rozdělení ministerstev

Předsedové ČSSD, ANO a KDU-ČSL dnes nejspíš budou znovu jednat o rozdělení ministerstev. Musí vyřešit hlavně požadavek lidovců na ministerstvo zemědělství. Podle předsedy ČSSD a pravděpodobného budoucího premiéra Bohuslava Sobotky jsou zatím ve hře dvě varianty, jak ministerstva rozdělit. Sobotka věří, že s šéfy ANO a KDU-ČSL nakonec dohodne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva předsedové ČSSD Bohuslav Sobotka, hnutí ANO Andrej Babiš a KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Zleva předsedové ČSSD Bohuslav Sobotka, hnutí ANO Andrej Babiš a KDU-ČSL Pavel Bělobrádek | Zdroj: ČTK

„Udržení koaliční vlády, která má jasnou většinu ve sněmovně, pokládám za důležitou hodnotu. Pokládal bych za paradoxní a možná i absurdní, pokud by poté, kdy se nám povedla programová shoda a je vytvořen programový základ budoucí koalice, jednání ztroskotala na takové věci, jako je zastoupení jednotlivých stran v příští vládě,“ říká Sobotka.

Podle prvního návrhu by sociální demokracie měla mít osm ministerstev, ANO sedm a KDU-ČSL dvě. Lidovci s tím ale nesouhlasí a chtějí tři ministerská křesla. Jedním z nich by mělo být zemědělství, s tím ale nesouhlasí ANO.

V nové vládě by mohlo být znovu i ministerstvo pro lidská práva. Připustil to Sobotka. Vznik tohoto úřadu ale závisí i na tom, kolik nakonec bude ministerstev.

O programové části koaliční smlouvy dnes bude jednat předsednictvo a následně výbor hnutí ANO. ČSSD a KDU-ČSL už smlouvu schválily.

Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme