ČSSD chce odložit reformu penzí na rok 2015, Nečas to odmítl

ČSSD navrhla vládní koalici, aby v rámci důchodové reformy odložila možnost spoření lidí na individuálních účtech z roku 2013 na rok 2015. V takovém případě je ochotna ve sněmovně přestat blokovat schvalování vládních reforem. Premiér Petr Nečas (ODS) to odmítl jako nepřijatelné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na schůzi sněmovny 2. listopadu

Premiér Petr Nečas a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na schůzi sněmovny 2. listopadu | Zdroj: ČTK

"Umožnilo by to, aby se k tomuto kontroverznímu a riskantnímu kroku vyjádřili občané v příštích parlamentních volbách, které se budou konat nejpozději na jaře roku 2014," uvedl k návrhu předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

S odkladem důchodové reformy na rok 2015 nesouhlasil v rozhovoru pro Radiožurnál ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

Odložení vzniku takzvaného druhého pilíře by podle něj pomohlo ke stabilizaci veřejných rozpočtů v době očekávaného zpomalení domácí i evropské ekonomiky. ČSSD by prý šla do parlamentních voleb se závazkem druhý pilíř zcela zrušit.

Nečas návrh sociálních demokratů odmítl s tím, že je za stávající situace nevěrohodný. "Já z principiálních důvodů nesouhlasím s tím, aby jakákoliv vláda dávala účinnosti zákonů za horizont, kdy ví, že ještě bude vládnou, čili za horizont volebního období," podotkl Nečas.

S odkladem nesouhlasil ve vysílání Radiožurnálu i ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). „Já si nemyslím, že by mohlo dojít k nějaké politické dohodě o nějakém významném odložení účinnosti důchodové reformy. Na to ani není časový prostor, důchodová reforma se v České republice měla zrealizovat tak před deseti lety,“ zdůraznil Drábek.

Nevyloučil přitom, že by mohla důchodová reforma místo roku 2013 platit o jeden rok později. Podle něho to může ovlivnit ekonomická situace, nikoliv politické dohody. Roční odklad označil za přijatelný i premiér Nečas.

Obstrukce opozice jsou podle premiéra nepřiměřené

Penzijní reformu v současnosti již podruhé projednává Poslanecká sněmovna, kam ji vrátil Senát. Patří k balíčku reformních zákonů, jejichž schválení sociálnědemokratičtí poslanci blokují svými vystoupeními. Nečas označil chování opozice za nepřiměřené a použití obstrukcí v takovém rozsahu za nelegitimní.

„Dnes z hlediska přístupu sociální demokracie je tady pokus blokovat prakticky celou vládní agendu včetně projednávání návrhu státního rozpočtu. Čili je tady pokus v podstatě blokovat celý program vlády, který byl veřejně prezentován a na základě kterého vláda České republiky získala důvěru Poslanecké sněmovny, takže nikdo nemůže být překvapen, že vláda tento svůj program realizuje,“ řekl Nečas.

Koalice se podle něj pokusí "vědomému pokusu o paralýzu" sněmovních jednání zabránit i využitím méně obvyklých postupů, které dovoluje jednací řád sněmovny. Vládní strany uvažují o sloučení rozpravy k reformním vládním předlohám vráceným Senátem. ČSSD už dala najevo, že by v takovém případě zvažovala ústavní stížnost pro porušení jednacího řádu.

Martin Hromádka, Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme