Daňový balíček prošel sněmovnou. Vláda bude pokračovat

Daňový balíček, se kterým koalice spojila svou další existenci, Poslanecká sněmovna schválila. Balíček zahrnuje i zvýšení sazeb DPH od příštího roku na 15 a 21 procent. ODS pomohli s přijetím tři noví poslanci, kteří nahradili takzvané rebely.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koaliční lídři ve sněmovně po hlasování  o daňovém balíčku

Koaliční lídři ve sněmovně po hlasování o daňovém balíčku | Zdroj: ČTK

Vláda Petra Nečase zůstává ve Strakově akademii i nadále. Pro daňový balíček bylo 101 ze 195 hlasujících poslanců.

Opoziční zákonodárci balíček jako celek nepodpořili. Mluví o něm jako o balíčku zdažovacím. Vadí jim především zvyšování DPH a podle nich poškodí českou ekonomiku.

Pro návrh naopak hlasovali všichni tři noví poslanci ODS.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ohlasy po schálení daňového balíčku shrnuje ve své reportáži redaktorka Českého rozhlasu Věra Masopustová

Schvalování balíčku předcházela výměna poslanců ODS. Poslanecký mandát složili poslanci Marek Šnajdr, Petr Tluchoř a Ivan Fuksa. Novými zákonodárci se pak stali Pavel Bohatec, Miroslav Bernášek a nepravomocně odsouzený Roman Pekárek.

Zatímco vládu v hlasování podpořili i bývalí poslanci Věcí veřejných Josef Dobeš a Milan Šťovíček, někteří vládní poslanci se k ní otočili zády. Radim Fiala z ODS se hlasování zdržel, Pavel Bém z ODS a bývalý člen ODS Michal Doktor nebyli k hlasování ani přihlášení.

„Dokonce i to číslo, které dává kvórum pro případné vrácení ze senátu, mě ujišťuje, že můžu vrátit zpět do hry rozpočet, o jehož stažení jsem požádal. Tedy rozpočet, který je na jednu stanu úsporný a na druhé straně bude obsahovat nezbytné prorůstové investice a podporu vědy a výzkumu,“ dal se slyšet po schválení daňového balíčku ministr financí za TOP 09 Miroslav Kalousek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Schválení vládního daňového balíčku v PS očima komentátora ČRo 6 Radka Kubička

S tím souhlasí i premiér Petra Nečase z ODS a označuje daňový balíčekjako pro ekonomiku nezbytný, neboť umožní respektovat deficit veřejných financí pod 3% hrubého domácího produktu a zároveň v něm budou zahrnuty i prorůstové prostředky. Petr Nečas se vzápětí také za přijatá opatření omluvil podnikatelské veřejnosti.

Opoziční ČSSD schválení vládního daňového balíčku kritizuje. Návrh, který počítá i se zvýšením DPH, zhorší podle sociálních demokratů životní úroveň a bude brzdit hospodářský růst.

„Pokládám za nejpravděpodobnější variantu zamítnutí daňového balíčku tak, jak byl dnes schválen v poslanecké sněmovně. Nepředpokládám, že by senát do něj zasahoval pozměňujícími návrhy. Hlasování bude zřejmě o celku,“ řekl Bohuslav Sobotka z ČSSD a pokračoval:

Tluchoř, Šnajdr a Fuksa oficiálně složili mandát

Číst článek

„Předpokládám, že tady na půdě poslanecké sněmovny tedy koalice bude muset shromáždit alespoň 101 hlas na to, aby příští veto senátu přehlasovala.“

Balíček je schválený v mírně pozměněné vládní podobě: zvyšuje sazby DPH o jeden bod na 15 a 21 procent, omezuje výdajové paušály živnostníků a zavádí solidární zdanění vysokých příjmů. Ruší navíc i daňové slevy pracujících důchodců.

Daňový balíček ještě ale musí schválit senát a podepsat prezident. Je však pravděpodobné, že senát poslancům balíček vrátí. Na aktuální verzi rozpočtu státu pro příští rok začne ministerstvo financí pracovat ještě v tomto týdnu. Vláda ho schválí do deseti dnů.

Kubičko: Bizarní většina v PS

Způsob, jakým vláda daňový balíček ve sněmovně schválila, je podle komentátora Českého rozhlasu 6 Radka Kubička pro kabinet a ODS téměř katastrofou.

„Protože ta většina, která se našla v Poslanecké sněmovně, je vskutku bizarní: poslanci odpadlí z Věcí veřejných, blesková výměna poslanců ODS, příchod nepravomocně odsouzeného poslance do Poslanecké sněmovny."

„To je věc, která opravdu působí na veřejnost myslím si katastrofálně. Zvláště po kongresu Občanské demokratické strany, kde se tato strana tvářila, že se chce zbavit nálepky strany korupční, a nyní se vláda vedená ODS opře o poslance, který je – byť nepravomocně – odsouzen,“ poznamenal Kubičko v Ozvěnách dne.

Poslanci zvýšili DPH. Od ledna musejí Češi počítat se zdražením

Číst článek

Dnešní program poslanců je ještě velmi bohatý a pestrý. Koaliční poslanci proto potvrdili hlasování po půlnoci. Čas budou potřebovat například na přehlasování senátního veta na církevní restituce a bitva bude i před hlasováním o prováděcí novele k důchodové reformě.

Lucie Husárová 1, Věra Pfeifferová, mta, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme