Poslanci diskutují o novém občanskému zákoníku

Poslanci dále projednávají návrhy vládních reforem. První z nich je nový občanský zákoník z dílny ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila z ODS. Norma dává větší důraz na osobnostní práva před majetkovými vztahy a ponechává více prostoru pro dohodu stran.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Velkou novelu občanského zákoníku představil ministr Pospíšil poslancům a vyjmenoval zásadní přínosy rozsáhlého návrhu: „Nový zákoník upravuje komplexní úpravu civilního práva, upravuje úpravu dědického práva, které je dnes nedostatečné, náhradu škody, odškodnění za poškození zdraví. Stále nás občanský zákoník řadí do totalitních režimů. Do budoucna by nemělo dojít k absolutnímu vyloučení způsobilosti k právník úkonům.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O diskusi kolem nového občanského zákoníku informovala přímo ze sněmovny Milada Richterová

Ministr také zdůraznil, že nová pravidla přicházejí do parlamentu po 20 letech od změny společenského systému v tehdejším Československu. Varoval před tím, že pokud odmítne sněmovna tuto normu a šanci zmodernizovat nevyhovující zastaralý občanský zákoník bude trvat příprava nové normy dalších 5 až 10 let.

Opozice včetně sociálních demokratů má ale k vládnímu návrhu výhrady. Českému rozhlasu to potvrdil místopředseda klubu ČSSD Jeroným Tejc:

„Jsme přesvědčeni, že občanský zákoník je uspěchaný, nemá podporu ani odborné veřejnosti ani politické reprezentace napříč spektrem. A není důvod dělat revoluci v právu proti vůli ostatních, která bude znamenat, že právo nebude srozumitelné pro občany a 20 let nebudou předvídatelná rozhodnutí soudu.“

Výhrady mají k návrhu nového občanského zákoníku v Poslanecké sněmovně i komunisté. I přesto má vládní koalice v dolní komoře stále pohodlnou většinu k tomu, aby stejně jako včera prosadila posunutí i této vládní normy do druhého čtení.

Po debatě o tomto bodu má přijít na řadu sociální reforma ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09). Ta počítá mimo jiné se sjednocením rodičovského příspěvku celkem na 220.000 korun.

Rodiče, kteří si zvolí nejpopulárnější tříletou variantu, by přišli o 500 korun měsíčně, což se nelíbí VV. Rodiče ve dvouleté či čtyřleté variantě by si naopak mírně polepšili. Také tuto normu kritizuje opoziční ČSSD a KSČM. A také k ní se proto ve sněmovně čeká dlouhá diskuse.

Milan Kopp, Milada Richterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme