Do voleb se hlásí celkem 24 stran a hnutí. Ne všude šlo schvalování kandidátek hladce

Předčasných voleb do Poslanecké sněmovny se zúčastní celkem 24 politických stran a hnutí. To je o tři méně než při volbách v roce 2010. Ve všech krajích předložilo kandidátní listiny 17 uskupení, což je naopak o dvě více. Termín pro odevzdání kandidátek byl do dnešních 16 hodin. Ještě čtyři dny můžou strany kandidátky doplňovat nebo měnit pořadí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Začalo sčítání hlasů v senátních volbách

Začalo sčítání hlasů v senátních volbách | Foto: Filip Jandourek

O překvapení se tak v Praze může postarat Strana práv občanů Zemanovci. Krajské organizaci se nelíbí, že celorepublikové vedení sesadilo z čela kandidátky lobbistu Miroslava Šloufa a nahradilo ho ministrem dopravy Zdeňkem Žákem.

Pražská SPOZ chce zpátky kandidátku se Šloufem, jinak prý plánuje další kroky. O nich ale nechce blíže mluvit a nikdo z celorepublikového vedení nebere telefon.

Sám Šlouf je údajně ochotný, pokud se už odevzdaná pražská kandidátka vrátí do původní podoby, z postu krajského lídra odstoupit a umožnit další jednání, aby podle svých slov „nevadil panu prezidentovi“.

Problémy se schvalováním kandidátek měla i ČSSD. To, že poslední slovo mělo centrální vedení strany, se nelíbilo ostravskému primátorovi Petru Kajnarovi ani sociálním demokratům z Mohelnice.

Politici, kteří se nedostali na kandidátku, rozhodnutí vedení napadli u soudu. Požadovali předběžné opatření, které by zabránilo odevzdání kandidátních listin krajským úřadům.

Sestavení kandidátky podle nich neodpovídalo demokratickým principům, dohromady ji prý dal jen úzký okruh straníků. Soud ale ani jednomu ze stěžovatelů nevyhověl.

Někde odevzdávali kandidátky ještě dnes

Některé strany nosily kandidátní listiny na příslušné krajské úřady téměř na poslední chvíli. Například v Olomouckém kraji jich dnes přišlo hned několik.

Počty stran kandidujících v jednotlivých krajích se od posledních sněmovních voleb příliš neliší. Největší výběr by měli mít voliči v Praze a středních Čechách, kde kandiduje 21 uskupení.

Největší nárůst kandidátek hlásí z Pardubického kraje, jejich počet se navýšil o čtyři na 20. V osmi krajích se lidé budou muset spokojit s nabídkou 18 uskupení. 19 stran a hnutí kandiduje v Plzeňském, Ústeckém a Moravskoslezském kraji.

Krajští úředníci teď zkontrolují, jestli kandidátky splňují všechny zákonné náležitosti. 1. října se listiny v definitivní podobě posílají Státní volební komisi. Volby samotné se uskuteční 25. a 26. října.

Tereza Tomášková, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme