Exposlanec Rath vlastní domy za miliony korun. Některé nemovitosti prodal

Bývalý hejtman Středočeského kraje David Rath vlastní nebo spoluvlastní několik luxusních nemovitostí. Patří mu například tři domy v Hostivici, garsonka na pražských Petřinách nebo byt s garáží na kolonádě v Mariánských Lázních. Část majetku mu policie zabavila, dvě garsonky už stihl Rath prodat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Rath, soud

David Rath, soud | Foto: Filip Jandourek

„Já to tedy taky sleduju pořád, ale co tam bude, to nevím. Obchází to pan doktor tady okolo,“ řekla Radiožurnálu loni v červenci u Rathovy restaurace asi 80letá důchodkyně Alena.

Do otevření zbývalo několik měsíců. A už tehdy byla žlutá budova s velkými okny nepřehlédnutelná. V interiéru vsadil Rath na jednoduchost a zároveň eleganci. Cihlové obložení, krb a dřevěné podlahy. To se zalíbilo i místním obyvatelům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle žalobce Jiráta kriminalisté zablokovali majetek Davida Ratha v hodnotě zhruba 22 milionů korun, což je výše údajné způsobené škody

„Pokud se tam budu cítit příjemně, je mi jedno, kdo to provozuje, jestli on nebo někdo jiný,“ řekla dlouholetá obyvatelka Hostivice Andrea.

Dům, ve kterém je restaurace, vlastní Rath na půl se svou přítelkyní Renatou Horkou. Jeho půlku ale v roce 2012 zajistila policie. Stejně jako další dvě vily v Hostivici.

To znamená, že je Rath nemůže prodat nebo na někoho převést. Policie Rathovi zablokovala majetek do výše údajné způsobené škody. Podle propočtů žalobce Petra Jiráta takto kriminalisté zajistili zhruba 22 milionů korun.

„Ty finanční prostředky, nemovitosti nebo jejich podíly lze zajistit jako náhradní hodnotu až do výše stíhaného, v případě odsouzení, odsouzeného majetkového prospěchu,“ uvedl Petr Jirát.

Kromě tří domů má ale Rath i další nemovitosti, se kterými může volně obchodovat. Což se taky stalo. Nedávno například prodal garsonku v Hostivici firmě Citadela, kterou vlastní přítelkyně Horká.

Druhý byt na pražském Veleslavíně zase prodal firmě, kde je předsedkyní představenstva jeho žena Eva. Rath tehdy pro Českou televizi odmítl, že by se bytů zbavoval kvůli tomu, že ho soud může odsoudit k trestu propadnutí majetku.

David Rath a Lucia Novanská si dnes vyslechnou rozsudek v korupční kauze, vinu odmítají

Číst článek

„Těžko můžete platit inkaso, těžko se můžete starat o opravy a chod něčeho, když jste ve vězení,“ vysvětlil Rath. Se svým bratrem také vlastní rodinný dům ve Zbuzanech nebo rohový dům v Roudnici nad Labem, kde sídlí hospoda na Růžku.

Dále mu pak patří část bytu v pražských Vokovicích, který zdědil po svém otci. Podle Mladé fronty Dnes má také podíl v bytě s garáží na kolonádě v Mariánských lázních.

Kompletní soupis majetku má i Krajský soud v Praze. Ten podle mluvčí Zuzany Steinerové ale za dobu procesu nezajistil Rathovi další nemovitosti.

„Co se týče zajištěného majetku, v této věci se od počátku kauzy více méně nic neměnilo,“ uvedla Steinerová.

David Rath je stíhán ještě v další korupční kauze, která se týká jiných zakázek ve středočeských nemocnicích.

Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme