Fischer v prezidentské volbě nepřímo podpořil Zemana, Schwarzenberga kritizoval

Jan Fischer, který z nepostupujících kandidátů dostal v prvním kole prezidentských voleb nejvíce hlasů, nepřímo podpořil v bitvě o Pražský hrad Miloše Zemana. Karla Schwarzenberga naopak v tiskovém prohlášení kritizoval.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hledá se prezident: Český rozhlas tráví den s Janem Fischerem. Na Filozofické fakultě v Olomouci

Hledá se prezident: Český rozhlas tráví den s Janem Fischerem. Na Filozofické fakultě v Olomouci | Foto: Filip Jandourek

Jan Fischer v prohlášení označil Miloše Zemana za kandidáta, jehož názory jsou jasné, dlouhodobě známé a který se nebojí nést za působení ve vládě svou kůži na trh.

Naopak Karla Schwarzenberga kritizoval za výroky o Benešových dekretech a za výzvy, aby v prvním kole nezávislí kandidáti odstoupili v jeho prospěch.

Přehrát

00:00 / 00:00

Postoj Jana Fischera jsme v Ozvěnách dne rozebrali s politologem z Masarykovy univerzity v Brně Vítem Hlouškem

Fischer přesto žádné rady, pro koho hlasovat, svým voličům nedal. V prohlášení napsal, že sám volit půjde, a to z pocitu odpovědnosti za budoucnost země.

Karel Schwarzenberg tento postoj Jana Fischera očekával. „Je mi líto, že se tak rozhodl, ale asi s tím nic neudělám. Jak stojí v Písmu svatém, nechte mrtvé pohřbívati mrtvé,“ řekl.

Za Schwarzenberga se postavilo víc než pět stovek osobností českého veřejného života. Podepsaly se pod výzvu, podle které má na Pražském hradě usednout nikoli politik, ale státník.

V boji o Hrad se za Zemana postavily odbory, Schwarzenberga podpořilo už přes 500 osobností

Číst článek

Podle jednoho ze signatářů výzvy, textaře Michala Horáčka, představuje Schwarzenberg hodnoty jako tradici nebo zdvořilost.

„Věřím, že on jako hlavně symbolická postava na Pražském hradě by k něčemu takovému mohl inspirovat,“ prohlásil.

Vedle Horáčka svůj podpis připojil režisér Miloš Forman nebo herec Jan Tříska.

Fischerův postoj nerozhodnuté voliče neovlivní, míní politolog

Politolog z Masarykovy univerzity v Brně Vít Hloušek se domnívá, že postoj Jana Fischera nerozhodnuté voliče příliš neovlivní. „Nemyslím, že to bude nějaký zásadní faktor, který ovlivní rozhodnutí voličů,“ řekl v Ozvěnách dne.

Reagoval také na prohlášení Jana Fischera, který napsal, že s oběma kandidáty mluvil osobně, protože se mu prý nelíbí, jak zhrubla volební kampaň, která podle něj ještě víc rozdělí společnost.

Scénárista Jiří Stránský se omluvil za ostrá slova vůči herci Martinu Dejdarovi

Číst článek

„Nesouhlasím s tím, že by volební kampaň nějak výrazně zhrubla, ale souhlasím s tím, že možná krátkodobě rozdělí společnost. Ale koneckonců to se v takovýchto volebních kampaních stává. Když jsou dva silní kandidáti a není žádná jiná volba, tak se dočasné zvednutí vášní dá čekat. Je to úplně normální,“ uvedl.

Martin Drtina, Katarína Brezovská, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme