Inspekce varuje před nepoctivými prodejci dušičkového zboží

Začal první dušičkový víkend. U hřbitovů vyrostly stánky prodejců takzvaného dušičkového zboží a zároveň inspektoři začali s prvními kontrolami svíček nebo květin, které lidé k Památce zesnulých kupují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

výzdoba hrobu

výzdoba hrobu | Foto: Marián Vojtek

Stánky prodejců vyrostly hlavně u velkých hřbitovů. Památka zesnulých připadá na pátek 2. listopadu. Prodejci však očekávají, že už o tomto víkendu nebudou mít o zákazníky nouzi.

„Toho osmadvacátého si to hodně lidí odbude,“ popisuje zkušenosti z minula Andrea Pátková, která bude celý týden prodávat u pardubického hlavního hřbitova.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před pardubickým hlavním hřbitovem natáčel reportér Martin Karlík.

Své výrobky tu prodává také důchodce Jiří Bidlo. Za týden si podle svých slov prodejem věnečků vydělá asi 7 tisíc korun. „Skoro jako důchod,“ poznamenal.

S dušičkami vyrážejí k branám hřbitovů také inspektoři z České obchodní inspekce. Zajímají se především o to, zda je zboží řádně označené a jestli prodejci zákazníkům účtují správnou cenu. Loni inspektoři našli pochybení zhruba u čtyřiceti procent kontrolovaných prodejců.

„V loňském roce bylo zjištěno pochybení u každých čtyř z deseti kontrolovaných prodejců takzvaného dušičkového zboží. Z těchto důvodů letos opět inspektoři tento prodej sledují a za zjištěná porušení budou ukládat sankce,“ říká Miloslava Fléglová z České obchodní inspekce.

Podle ní je důležité, aby lidé nakupovali jen tam, kde obchodník plní vše, co plnit má.

„Spotřebitelům doporučujeme, aby nakupovali jen tam, kde mají prodejci zboží řádně označeno, to znamená označeno cenou, správně je účtují a na vyžádání vydají doklad o koupi. V opačném případě mohou být citelně ošizeni,“ podotýká Fléglová.

Policisté varují před zloději

Policisté nabádají k co největší opatrnosti. Zloději totiž mezi hroby vyhlížejí třeba nehlídané tašky. Případná krádež je pak otázkou okamžiku.

Například největší kutnohorský hřbitov kvůli tomu hlídají městští strážníci i asistenti prevence kriminality. „Předávají osobní vizitky s telefonními kontakty,“ říká zástupce velitele kutnohorské městské policie Václav Mareček.

Nebezpečí číhá také na parkovištích u hřbitovů. V autech bychom proto podle policistky Venduly Marečkové neměli zapomínat žádné cennosti: „Doklady a peněženky.“

Kvůli blížícím se dušičkám chystají policisté více kontrol také na silnicích.

Michal Trnka, Květa Moravcová, Martin Karlík, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme