Schůzka K9 skončila bez výsledku, bude se dál jednat

Několikahodinové nedělní jednání koaličních vyjednavačů shodu na personální obměně kabinetu shodu nepřineslo. Lídři ODS, TOP 09 a Věcí veřejných pouze oznámili, že budou dál jednat. Jasno má podle nich být v úterý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Schwarzenberg, Petr Nečas, Radek John

Karel Schwarzenberg, Petr Nečas, Radek John | Zdroj: ČTK

Koaliční lídři zatím rozpracovali několik variant řešení, o kterých ale nechtěli prozradit víc. Musí je ještě probrat na svých stranických grémiích a Věci veřejné také v poslaneckém klubu.

Konkrétnější nebyli předsedové koaličních stran ani v tom, zda došlo k nějakému posunu, ať už směrem k uklidnění situace, nebo naopak k rozpadu kabinetu.

"Rozhodující bude výsledek, není rozhodující, zda jsme blíže rozpadu, nebo blíže dohodě," řekl po dvou a půl hodině jednání v Kramářově vile premiér Petr Nečas (ODS).

Definitivní odpověď na to, jako podobu bude vláda mít, šéfové ODS, TOP 09 a Věcí veřejných slíbili dodat v úterý před zahájením schůze Poslanecké sněmovny, na níž se začnou projednávat zásadní reformní zákony.

„V této chvíli není shoda, nicméně situace je vážná a my ji chceme probrat jak s vedením strany Věci veřejné, tak s poslaneckým klube, a dohodli jsme se, že bude schůzka před zasedáním sněmovny, kde potom budeme výsledky probírat,“ doplnil předseda VV Radek John.

Požadavky koaličních stran na obměnu vlády se dosud lišily. Nejmenší vládní strana chce „důstojné zastoupení ve vládě“, tedy čtyři křesla. Odmítla ale nabídku ODS na obsazení funkce předsedy Legislativní rady vlády. John vyloučil i návrat do křesla vicepremiéra pro boj s korupcí, které opustil kvůli neshodám s Nečasem ohledně svých spolupracovníků.

Věci veřejné také žádaly odchod ministrů Alexandra Vondry a Ivana Fuksy z ODS, občanští demokraté ani TOP 09 ale své ministry měnit nehodlají.

Věra Pfeifferová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme