K Velikonocům patří i alkohol, za volantem se ale nevyplácí

Velikonoční pomlázka bez panáka něčeho ostřejšího je v mnoha regionech naprosto nepředstavitelnou věcí. Spousta řidičů pak ale neváhá sednout za volant a z toho každoročně vznikají problémy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přípitek (ilustrační foto)

Přípitek (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Alkohol se u každého člověka vstřebává různě dlouhou dobu. Nezáleží jen na hmotnosti a pohlaví, rychlost vstřebávání ovlivňuje i psychické a fyzické rozpoložení.

Podle primáře soudního lékařství pražské nemocnice na Bulovce docenta Michala Berana je důležité také to, co a jak člověk jí.

„Když pije na lačno, tak se všechen alkohol vstřebá během půl hodiny, při lehce naplněném žaludku pak do hodiny, a když člověk hodně jí, tak alkohol ukončuje vstřebávání až za hodinu půl, či za dvě,“ popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala Eva Kézrová

Tyto údaje jsou pochopitelně násobeny také množstvím a kombinací vypitého alkoholu. Podle orientačních tabulek BESIPu například dvě dvanáctky odbourá muž za zhruba čtyři hodiny, zatímco žena potřebuje ještě další dvě hodiny.

Alkohol navíc zpomaluje reakce řidiče a to mívá často fatální následky. O velikonocích jsou tak policejní kontroly na alkohol častější, a jak přibližuje nadstrážmistr Tomáš Opálka, v případě pozitivního výsledku se měření dělá až třikrát.

„Mezi naměřenými hodnotami nesmí být rozdíl vyšší než deset procent. Pokud by byl, musí se u řidiče udělat rozbor biologického materiálu,“ vysvětluje.

Policejní kontrola - automobily si policisté vyhlédli dalekohledy | Foto: Pavel Pavlas

Pro řidičovo potrestání ovšem stačí výsledek dechové zkoušky. Nad 0,3 promile dostane viník sedm bodů a pokutu od 10 do 50 tisíc korun. Přičemž výsledek nad 1 promile se už považuje za trestný čin.

Policisté samozřejmě nemůžou zkontrolovat všechny řidiče. Ten, který je pod vlivem alkoholu se prý ale většinou stejně sám prozradí.

„Nesvítí, není připoután, telefonuje, tím na sebe upoutá, a tím přijdeme i na ten alkohol. Vždycky ten člověk nějakou chybu udělá a ani si to neuvědomí,“ dodává Tomáš Opálka.

S alkoholem v krvi bourají nejvíce na severní Moravě

Z dlouhodobých statistik vyplývá, že nejčastěji pod vlivem alkoholu bourají řidiči na severní Moravě. Za první čtvrtletí letošního roku policisté v Moravskoslezském kraji řešili 126 nehod s přítomností alkoholu, což je výrazně nejvíc ze všech krajů, například v Karlovarském kraji to bylo o skoro stovku méně.

„Myslím si, že je to o tom, jak se řidiči dokážou sami rozhodnout, jestli s alkoholem půjdou řídit, nebo ne. Je to v lidech, není to o tom, jestli jde o severní Moravu,“ domnívá se Monika Hrazdilová z ostravské dopravní policie.

Přehrát

00:00 / 00:00

O statistice dopravních nehod způsobených alkoholem, informovala Monika Hrazdilová z ostravské dopravní policie

Za volant usedají v 70 procentech ti, kteří mají více než jedno promile. Nejčastěji podle Moniky Hrazdilové bourají řidiči pod vlivem alkoholu v odpoledních hodinách.

„Alkohol působí na každého řidiče úplně jinak. Nejvíce narušuje zrakové vnímání, koncentraci, postřeh. Mají velké poruchy vnímání a rozhodování, špatně reagují na danou situaci.“

I na území Moravskoslezského kraje probíhají od časného rána velké dopravně-bezpečnostní akce. „Vše se zaměřuje nejen na alkohol a drogy, ale všeobecné dodržování zákonného provozu o pozemních komunikacích,“ dodává Hrazdilová.

Na rozdíl od pátku, kdy prakticky na všech hlavních tazích byly kolony, dnes odpoledne mají kamiony zákaz jízdy, takže by návrat po prodlouženém víkendu mohl být klidnější. I přesto by měli řidiči dbát zvýšené opatrnosti.

Eva Kézrová, Michaela Vydrová, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme