Kardinál Duka: Odstoupení papeže je neobvyklé, pro církev nastává nová situace

Katolická církev v Česku považuje rozhodnutí Benedikta XVI. opustit papežský úřad za překvapivé a průlomové. Za neobvyklý označil papežův krok kardinál Dominik Duka. Hlava katolické církve se rozhodla abdikovat ze zdravotních důvodů ke konci února.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež Benedikt XVI. ve Staré Boleslavi

Papež Benedikt XVI. ve Staré Boleslavi | Foto: Tomáš Adamec

Podle kardinála Dominika Duky tím pro církev nastává nová situace. Ve svém prohlášení Duka také papeži poděkoval za odvahu.

„Rovněž tak bych mu ale chtěl poděkovat za návštěvu České republiky, a to nejen za tuto návštěvu, ale za jeho zájem, který měl o církev a o život v České republice. Což se projevilo mnohokrát a tento zájem projevoval také při návštěvách, když jsme se setkávali,“ prohlásil kardinál Duka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rezignaci papeže Benedikta XVI. jsme mluvili s kardinálem Miloslavem Vlkem

Kardinála Miloslava Vlka oznámení papeže o rezignaci ke konci února nepřekvapilo, protože na něj při nedávném setkání působil velmi zesláble a zestárle.

„Tenhle ten dojem jsem z toho měl; usměvavý, ale hodně propadlý ve tváři a sešlý, řekl bych,“ uvedl kardinál, který se s papežem setkal minulý týden na veřejné audienci.

Jako odvážné a obdivuhodné rozhodnutí vnímá papežův krok arcibiskup olomoucký a metropolita moravský Jan Graubner.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na papežovu abdikaci jsme se ptali také olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera a je religionisty Ivana Štampacha

„Je to obdivuhodné rozhodnutí, protože na to po staletí nejsme zvyklí. Ale je to pro mě výraz jeho velkorysosti a pokory, že dovede uznat ty své síly odpovídající věku, i když rozum myslí jasně. A že má odvahu tento krok udělat. Pro mě to vyplývá z důvěry, kterou má v Boha,“ řekl Graubner Radiožurnálu.

Podle generálního sekretáře České biskupské konference Tomáše Holuba je papežova ohlášená rezignace pro katolíky sice smutné, ale v jistém smyslu i správné a moderní rozhodnutí:

„Vychází z toho, co Benedikt XVI. prohlásil, to znamená že v případě, že nebude již mít fyzické síly pro to, aby mohl dál vésti církev, že odstoupí,“ připomněl páter Holub.

Nový papež na Květnou neděli?

Nového papeže vybere konkláve, tedy volební sbor tvořený kardinály mladšími 80 let. Mezi nimi bude i Dominik Duka. Kdo bude zvolený, ale nechtěl předvídat.

Papež Benedikt XVI. oznámil, že opustí svůj úřad. Odejde na konci února

Číst článek

„Za to období 50 let přestala být Římskokatolická církev typicky evropskou církví a její převážná přítomnost je v ostatních světadílech, jako je Amerika, především Latinská Amerika, Afrika, ale také víme o určitém bouřlivém rozvoji katolické církve v Asii. Ale říci, jak tomu bude a kdo bude zvolen, opravdu nejsem schopen odpovědět,“ uvedl kardinál.

Podle vatikánského mluvčího by Benediktův nástupce mohl být zvolen počátkem Velikonočního týdne, na Květnou neděli 24. března. Podle komentátorů má údajně největší šance na zvolení ghanský kardinál Peter Turkson.

Benedikt XVI. byl do svého papežského úřadu oficiálně uveden ve Vatikánu 24. dubna 2005. Při slavnostní inauguraci tehdy 265. papež v pořadí převzal na Svatopetrském náměstí nejdůležitější odznaky svého úřadu - papežský prsten a pallium.

Kardinál Vlk se ale k těmto spekulacím odmítl vyjádřit: „Z církevních kruhů nedostanete žádný tip, protože to je přísně zakázáno.“

V mezidobí mezi abdikací stávajícího papeže a zvolením jeho nástupce budou církev podle Vlka řídit kardinálové, kteří budou co nejdřív svoláni do Říma na konkláve.

„A ani oni nesmí spolu vytvářet nějaké volební skupiny a dohadovat se na tipu, koho budou volit. To je opravdu zakázáno. Každý kardinál jde do konkláve se svým jakoby v duši tajemstvím, koho bude volit,“ přiblížil Miloslav Vlk, který ale kvůli svému věku už novou hlavu katolické církve vybírat nebude.

Podle religionisty Ivana Štampacha je možné, že abdikace Benedikta XVI. „s ohledem na věk a zdravotní stav“ volbu budoucích papežů ovlivní.

Poláci se po rezignaci papeže ptají, jak to bude se svatořečením Jana Pavla II.

Číst článek

„Pokud by se o tom diskutovalo, tak by se to rozhodně nemohlo týkat té následující volby, která bude nepochybně za několik týdnů; termín bude jistě v nejbližších dnech vyhlášen. Možná se bude uvažovat o tom, aby byl zvolen někdo relativně mladší, to znamená někdo ve věku třeba kolem 50 let,“ poznamenal Štampach.

Benedikt XVI. zveřejnil, že se svého duchovního úřadu vzdá 28. února ve 20 hodin středoevropského času.

"Po opakovaném zpytování vlastního svědomí jsem před Bohem došel k jistotě, že moje síly z důvodu pokročilého věku již nestačí na náležité vykonávání petrovského úřadu. Jsem si dobře vědom, že tato služba svou duchovní povahou musí být konána nejenom činy a slovy, ale neméně také utrpením a modlitbou," oznámil pětaosmdesátiletý papež během veřejné konzistoře v Římě.

Podle Ivana Štampacha byl Benedikt XVI., který stál v čele katolické církve necelých osm let, papežem kultivovaně konzervativním a inteligentním.

„Je zajímavé, že za předchozího papeže, který byl zajímavou, složitou a kontroverzní postavou, jen pršely exkomunikace a jiné církevní tresty na jinak smýšlející teology. Za tohoto papeže, možná konzervativnějšího než jeho předchůdce, se s takovými to mocenskými opatřeními docela šetřilo.“

„Papež své konzervativní pojetí spíše projevoval tím, co říkal a psal, než mocenskými projevy. A to je třeba ocenit,“ dodal Štampach.

Benedikt XVI. | Foto: ČRo

Zuzana Vlčková, Tereza Janouškovcová Bartůňková, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme