Kardinál Duka se obrátil na senátory ČSSD. Věří, že o restitucích budou hlasovat podle svědomí

Kardinál Dominik Duka se kvůli církevním restitucím obrátil na senátory ČSSD. Jen pár hodin před hlasováním o zákonu, který má zaručit vyrovnání státu a církví, poslal dopis předsedovi klubu sociální demokracie v Senátu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kardinál Dominik Duka na konferenci Církevní restituce-mýty a skutečnost v Senátě

Kardinál Dominik Duka na konferenci Církevní restituce-mýty a skutečnost v Senátě | Foto: Filip Jandourek

Radiožurnálu informaci potvrdil Generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub. Kardinál Duka podle něj vysvětluje, že mu jde o racionální argumentaci a dotýká se také už kritizované kampaně ČSSD zaměřené na církevní restituce.

„V mnoha věcech stojí proti pravdě a proti věřícím, kteří v žádném případě nechtějí, aby byli obdarováváni na úkor rodin nebo důchodců, a v žádném případě to nejsou skupiny, které by se měly vnímat jako zloději,“ parafrázoval Dukova slova o kampani ČSSD Holub.

„(Kardinál Duka) věří, že senátoři za sociální demokracii budou připraveni hlasovat podle toho, co jim říká jejich svědomí a co je otázka pravdy,“ dodal Holub.

Česká biskupské konference odmítá výzvu části duchovních proti restitucím

Číst článek

Podle šéfa senátního klubu ČSSD Petra Víchy ale bude ČSSD v Senátu jednotná a církevní restituce i přes Dukův apel zamítne.

„Ten dopis jsem dal k dispozici našim senátorům. V této chvíli nemůže na dlouhodobě stejném stanovisku senátorů české strany sociálně demokratická, že v této podobě ten zákon podpořit nemůžeme, nic změnit.“

„Myslím si, že informace o tom, že i spousta činných farářů má s tímto zákonem problém a nepodporuje jej, by měla pana Duku vést k zamyšlení,“ podotkl Vícha.

Senát bude hlasovat o církevních restitucích. Návrh zřejmě neprojde

Číst článek

Kampaň ČSSD namířená proti restitucím vyvolala velkou vlnu kritiky. Na předvolebních billboardech se objevila ruka církevního hodnostáře, který si přebírá pytel plný peněz.

Podle církví je kampaň demagogická a vyvolává nenávistnou atmosféru.

Sociální demokracie oponuje, že billboardy jen vyjadřuje nesouhlas s postupem vlády při navracení církevního majetku.

Lucie Husárová 1, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme