Kauza poslance Škárky by mohla ohrozit účast VV ve vládě

Aféra kolem poslance Jaroslava Škárky by mohla mít pro Věci Veřejné dohru i na koaliční úrovni. Některá média spekulují o tom, že ODS a TOP 09 se domlouvají na vládě bez Věcí Veřejných.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr vnitra Radek John (Věci veřejné) přichází na zasedání vlády

Ministr vnitra Radek John (Věci veřejné) přichází na zasedání vlády | Foto: Tomáš Adamec

Podle serveru ihned.cz se premiér Petr Nečas ráno sešel se šéfkou poslanců Věcí veřejných Kristýnou Kočí. Zjišťoval prý, kolik odpůrců ministra Víta Bárty je ochotno dál vládu podporovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kauze mluvili v poledních Ozvěnách dne poslanec Věcí veřejných Josef Novotný a předseda pražské TOP 09 František Laudát

Setkání premiéra Nečase s předsedkyní poslaneckého klubu Věcí Veřejných Kristýnou Kočí měl podle serveru zprostředkovat šéf poslanců ODS Petr Tluchoř. Kočí schůzku odmítla komentovat.

Premiér Petr Nečas zaslal jen tiskové prohlášení. V něm se ohradil proti tomu, že by ODS vyvolávala zákulisní tlak na Věci Veřejné. Situaci kolem poslance Jaroslava Škárky premiér prý považuje za závažnou a očekává, že ji Véčkaři veřejnosti i koaličním partnerům přesvědčivě vysvětlí.

Vysvětlení do 48 hodin

Ultimátum, do kdy se mají Věci Veřejné s aférou vypořádat, jim Nečas zatím dávat nebude. Učinil tak ale jeho stranický kolega a první místopředseda senátu Přemysl Sobotka. Podle něj má nejmenší vládní strana kauzu vysvětlit do 48 hodin.

„Je to vnitřní věc VV, ale s obrovským dopadem na celou politickou scénu a atmosféru v národě. Očekávám, že nám VV velmi rychle přinesou jasné vysvětlení. Těch 48 hodin je mým názorem,“ řekl Sobotka.

Také místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek dal fakticky Věcem veřejným čas do pátku, aby celou aféru vysvětlily. „Čekáme na to, že budou ta tvrzení podložena nějakými fakty a veřejnost se dozví, kde je pravda,“ řekl předseda pražské TOP 09 František Laudát.

Nejmenší vládní strana kauzu analyzuje. Její předseda Radek John slíbil, že do pátečního večera strana celou záležitost vyřeší.

„Teď jsme v procesu analýzy a spoustu věcí si potřebujeme vyříkat. Rádi bychom věděli motivy pana Škárky pro tvrzení, která nejsou pravdivá. V pátek večer k tomu dáme kompletní zprávu, stejně tak i k našim koaličním partnerům,“ řekl John.

Novotný: Bárta nám nabízel peníze

Poslanec Věcí veřejných Josef Novotný Radiožurnálu potvrdil, že ministr Vít Bárta poslancům VV v únoru nabízel finanční výpomoc.

„Někdy v únoru jsme dostali výplatní pásky za leden a u některých poslanců bylo znát rozčarování. Naši kolegové ve sněmovně nám říkali, že je to to naše sebemrskačství a sponzoring přes náhrady, které odevzdáváme nadacím. To se projevilo víc než kdo čekal, přišli jsme o 20 tisíc korun. Navíc jsme jako jediní neobsazovali placená místa v dozorčích radách.“

„Vít Bárta to utnul větou jestli má někdo málo, tak ať přijde a nějak to vyřešíme. Já a někteří další poslanci jsme řekli, že to nepřipadá v úvahu a tím to skončilo,“ popsal tehdejší dění poslanec Novotný.

Nedůvěra vládě

Opoziční sociální demokraté chtějí, aby v souvislosti s kauzou poslance Jaroslava Škárky, položil svou vládní funkci ministr dopravy Vít Bárta i ministr vnitra Radek John. Pokud to neudělají, měl by je podle ČSSD premiér vyzvat k odchodu z kabinetu.

Místopředseda sociálních demokratů Lubomír Zaorálek zdůraznil, že podle něj není běžné, aby někdo z vedení strany půjčoval peníze dalším spolustraníkům. Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka potvrdil, že jeho strana probere možnost vyvolání hlasování ve sněmovně o nedůvěře vládnímu kabinetu.

Igor Maňour, Václava Marešová, Jiří Fremuth, Martina Spěváčková, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme