Kiska se v Lidicích poklonil obětem nacistického masakru. Jako první slovenský prezident

Třiasedmdesáté výročí lidické tragédie si přijel připomenout slovenský prezident Andrej Kiska. Položil kytici ke společnému hrobu obětí nacistického masakru a také k pomníku dětí. Kiska je vůbec prvním slovenským prezidentem, který se do Lidic vypravil. Před tím jednal s českým protějškem Milošem Zemanem na Pražském hradě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenský prezident Andrej Kiska u sousoší lidických dětí

Slovenský prezident Andrej Kiska u sousoší lidických dětí | Zdroj: ČTK

Andrej Kiska se v doprovodu starostky obce Veroniky Kellerové a ředitele lidického památníku Milouše Červencla prošel po území, kde kdysi obec původně stávala.

U Horákova statku, kde nacisté v roce 1942 postříleli lidické muže, položil slovenský prezident věnec a zastavil se také u sousoší dvaaosmdesáti lidických dětí, které zahynuly v koncentračním táboře.

"Právě to zvýraznění těch osudů, i když je přesně nevyjadřují ty tváře, je něco, co v duši každého člověka zanechá hluboké pohnutí," uvedl Andrej Kiska. "Každá jedna tvář, každé jedno oko vyjadřuje obrovskou tragédii, která se tu tehdy stala. Jsem rád, že tu dnes můžu být a vzdát úctu památce," dodal.

U soch dětí prezident také zdůraznil, že je třeba vždy bedlivě sledovat vznik jakéhokoliv extremismu, který může posléze přinést válku.

Slovenský prezident Andrej Kiska se v Lidicích poklonil obětem nacistického masakru | Foto: ČTK

73 let od vyhlazení Lidic si připomíná i stejnojmenná obec u Chicaga, vznikla v roce 1942

Číst článek

Lidice nacisté zničili 10. června 1942 po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydrich. Během krvavého masakru zastřelili 173 lidických mužů, ženy odvezli do koncentračního tábora v Ravensbrücku. Část dětí vybrali na poněmčení, děti od jednoho roku byly otráveny výfukovými plyny ve speciálně upravených autech v nacistickém vyhlazovacím táboře v polském Chelmnu.

Oběťmi nacistického vraždění se stalo celkem 340 lidických občanů. Po ukončení války se zpět do vlasti vrátilo 143 lidických žen a po dvouletém pátrání do náruče lidických matek 17 dětí. Před masakrem žilo v obci 503 obyvatel.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme