Klaus amnestie nelituje, chystanou ústavní stížnost považuje za politické gesto

Jen politické gesto, tak vnímá prezident Václav Klaus chystanou ústavní stížnost, kterou chce podat skupina senátorů. Senátoři požadují zrušení části amnestie, protože podle nich znevýhodňuje oběti hospodářské kriminality, kterým amnestie uzavírá možnost domoci se jejich nároků. Prezident si za amnestií stojí a nelituje jí. Jak řekl serveru Novinky.cz, po čase se ukáže, že to byl správný krok.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Václav Klaus přednesl na Pražském hradě novoroční projev

Prezident Václav Klaus přednesl na Pražském hradě novoroční projev | Zdroj: ČTK

Stížnost připravují právníci Milan Hulík a Hana Marvanová. Už příští týden by prostřednictvím senátorů mohla zamířit k Ústavnímu soudu.

„Do středy by měla stížnost na Ústavním soudu být. Myslíme si, že šanci na úspěch má. Ani jeden z nás si nechceme dělat PR z neštěstí druhých. My se jenom snažíme, aby tady byly dány do roviny obě dvě skupiny těch poškozených s tou skupinou, která jim škodila a která podle této amnestie má momentálně navrch,“ řekla jedna z iniciátorek návrhu, senátorka za Severočechy.cz Alena Dernerová.

Kritikům amnestie vadí ta část zákona, podle které budou omilostněni obžalovaní i v případech, které soudy řeší déle než 8 let a kterým hrozí méně než 10 let vězení, což se v praxi dotkne i velkých hospodářských kauz a tunelářů.

Hrozí, že by poškození v těchto kauzách ztratili možnost domáhat se náhrady škody.

Návrh na zrušení části amnestie by mohl jít k ÚS už příští týden

Číst článek

Díky amnestii se do dnešního dne dostalo na svobodu asi 6070 vězňů. Většina věznic už propouštění dokončila, pokračuje se už jen asi v 10 káznicích. Propouštění je teď pomalejší, protože soudci řeší složitější případy. Konečné číslo by vězeňská služba měla znát v polovině příštího týdne. Podle odhadů to bude do sedmi tisíc.

Někteří propuštění na svobodě dlouho nepobyli. Muž, který je podezřelý ze smrti svého známéno v chatové oblasti u Chebu, je ve vazbě. Policie ho obvinila z ublížení na zdraví s následkem smrti.

Radiožurnál, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme