Koalice má 101 hlasů pro vládu pod vedením Miroslavy Němcové

Současná koalice má 101 podpisů pro podporu případné nové vlády v čele s Miroslavou Němcovou z ODS. Chce tak přesvědčit prezidenta Miloše Zemana, aby nejmenoval úřednickou vládu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kandidátka koalice na post předsedkyně vlády a předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová z ODS oznámila, že koalice má 101 podpisů pro podporu případné nové vlády

Kandidátka koalice na post předsedkyně vlády a předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová z ODS oznámila, že koalice má 101 podpisů pro podporu případné nové vlády | Zdroj: ČTK

101. hlasem je podle Němcové hlas nezařazeného poslance Michala Doktora, dříve poslance ODS.

Případná úřednická vláda nemůže podle koalice získat důvěru sněmovny ani prosadit státní rozpočet na příští rok.

„Pokud by to měla být vláda úřednická, tak ze stanovisek, která jsme průběžně sdělovali prezidentu republiky, tedy že tato vláda nezíská naši důvěru, nebude podporována poslaneckou sněmovnou. Je zřejmé, že by ani taková přechodná úřednická vláda nezískala podporu pro hlasování při jednání o státním rozpočtu," řekl Němcová.

Ta o podpoře telefonicky informovala Zemana, který podle ní řekl, že 101 podpisů pro koaliční vládu nic nemění na jeho předchozím názoru. Už dříve naznačil, že nevylučuje sestavení úřednické vlády.

Dnes dopoledne řekl, že předpokládá, že jeho prohlášení rozjitřenou situaci na politické scéně uklidní: „Jsem přesvědčen, že je již dostatečně rozčeřena a jakýkoli další krok musí nutně vést ke zklidnění, nikoli naopak k tsunami.“

Blíže nechtěl prezident nic komentovat s tím, že vše řekne v 15 hodin na Pražském hradě.

Strana LIDEM, která se dnes sešla na celorepublikové radě, dává podporu případné koaliční vládě Miroslavy Němcové s podmínkami.

„Těmi našimi prioritami jsou zpřísnění financování politických stran, přijetí zákona o úřednících, dotažení úspor, které jsme navrhli ve státní správě při rušení byrokracie a kterým se jednotlivá ministerstva silně zpěčují,“ řekla předsedkyně strany Karolína Peake.

Opozice žádá předčasné volby, ČSSD už začala hledat 120 hlasů nutných pro rozpuštění sněmovny. Předčasné volby jsou lepším řešením politické krize i podle Věcí veřejných a KSČM.

Jana Čermáková, Věra Pfeifferová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme