Koalice má vyřešit personální změny, VV chtějí čtyři ministry

Špičky koalice budou odpoledne jednat o personálních změnách ve vládě. Věci veřejné požadují čtyři stranické ministry, teď mají jen dva. Vyřešit by to měl dodatek ke koaliční smlouvě, pokud se ale strany do konce června nedohodnou, chtějí VV z vlády odejít.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Nečas, Radek John a Karel Schwarzenberg po jednání K9

Petr Nečas, Radek John a Karel Schwarzenberg po jednání K9 | Zdroj: ČTK

Předseda Věcí veřejných Radek John včera naznačil, že novou ministryní by se měla stát předsedkyně poslaneckého klubu VV Karolína Peake. Vládu by měl naopak opustit nestranický šéf resortu dopravy Radek Šmerda.

Ten v České televizi řekl, že s chystanou změnou počítá, a zároveň připustil, že kvůli možnému odchodu rychle přistoupil k významným personálním změnám ve vedení Českých drah.

Premiér a předseda ODS Petr Nečas se nad požadavkem Šmerdova odchodu pozastavil, ale doufá, že o dalším osudu vládní koalice už bude konečně jasno.

„Pan Šmerda byl jimi nominován, já jsem ani netušil, zda je, nebo není členem Věcí veřejných. Je to jejich věc, že nominovali člověka bez stranické příslušnosti. Jsem přesvědčen, že tento dlouhý seriál už by měl skončit, měli bychom představit pokud možno hotový dodatek ke koaliční smlouvě,“ uvedl Nečas.

V kabinetu nyní Věci veřejné zastupují ministr školství Josef Dobeš a ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Vládu museli před časem opustit John, jehož v čele ministerstva vnitra nahradil nestraník Jan Kubice, a neformální lídr VV Vít Bárta, za něhož nastoupil právě Šmerda.

K personálním požadavkům má však debata koaličních špiček dospět až po shodě na 16 stranách programových záležitostí. „Jsou pro nás nejdůležitější zrušení akcií na majitele, zdanění hazardu a další řada klíčových bodů. Teprve až se na nich shodneme, pokud se na nich shodneme, budeme řešit koaliční smlouvu,“ řekl John.

Lucie Husárová 1, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme