Kriminalisté našli v areálu budoucí palestinské ambasády zbraně bez české evidence

V areálu budoucí palestinské ambasády v pražském Suchdole, kde včera zemřel po výbuchu trezoru palestinský velvyslanec Džamál al-Džamál, se našly zbraně, které nebyly v Česku evidované. Českému rozhlasu to dnes řekl ředitel pražské policie Martin Vondrášek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rezidence palestinského velvyslance v Praze

Rezidence palestinského velvyslance v Praze | Zdroj: ČTK

„Já se v tuto chvíli nemohu vyjadřovat, o jaké zbraně se konkrétně jedná. Lze říci, že ty zbraně neprocházejí evidencí v České republice,“ uvedl Martin Vondrášek. Podle neoficiálních informací od policistů jde o střelné zbraně, například samopaly či pistole.

Expert na terorismus Marián Brzybohatý, který působí na Policejní akademii, k tomu poznamenal, že území, kde se zbraně našly, nemá status území cizího státu. „Takže došlo k porušení českých zákonů, jednoznačně,“ řekl Brzybohatý v rozhovoru pro Český rozhlas Plus.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyšetřování výbuchu v bytě palestinského velvyslance přiblížil ředitel pražské policie Martin Vondrášek

Podle něj jsou ve hře zhruba tři hypotézy, proč k výbuchu došlo. Podle jedné byla výbušnina součástí ochranného systému trezoru, druhá hypotéza je cílené nastražení výbušného systému a třetí, že sám velvyslanec s nějakým zařízením manipuloval, načež došlo k explozi.

Asi nejméně pravděpodobná je první možnost. Proti mluví fakt, že se trezor často otvíral, i to, že se v současnosti takové zabezpečení obecně nevyužívá. Podle experta na zabezpečení trezorů Josefa Jakubíka patří takový způsob spíše do historie.

„Zjišťoval jsem, zda za posledních 23 let po revoluci nebyla provedena výrobci montáž výbušniny do trezoru. Velká většina těchto výrobců nemá absolutně žádnou zprávu, žádný údaj, že by tato výbušnina byla použita,“ poznamenal Jakubík. „Co se v současné době používá, tak je pouze barevný inkoust pro zabarvení dokladů a cenností,“ dodal.

Trezor, který vybuchl v pražském Suchdole, se prý běžně používal

Číst článek

Policisté se při vyšetřování zatím nejvíce přiklánějí k tomu, že se jednalo o neodbornou manipulaci s výbušninou. Podrobnosti odhalí až další expertizy.

„Jsme v situaci, kdy nemáme jedinou indicii k tomu, že bychom mohli říci, že to nasvědčuje jakémukoli úmyslnému jednání třetí osoby nebo teroristickému útoku,“ řekl ředitel pražské policie s tím, že policisté zatím případ vyšetřují jako usmrcení z nedbalosti a nedovolené ozbrojování.

Policisté už mají k dispozici výsledky pitvy. Zároveň pokračují s výslechy a vyhodnocují záběry kamerového systému nebo režim vstupu do areálu velvyslanectví.

Přehrát

00:00 / 00:00

O okolnostech smrti palestinského velvyslance mluvili na ČRo Plus odborník na terorismus Marián Brzybohatý komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák

Také zahraničně-politický komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák považuje cílený útok na velvyslance za málo pravděpodobný. „Pan Džamál, pokud vím, patřil k umírněnému křídlu Palestinců, neměl nepřátele,“ poznamenal Slezák.

Podle něj nedává smysl útok na velvyslance zrovna v Praze a za nepravděpodobnou považuje i variantu, že by mohl třeba Džamál pod diplomatickým krytím pracovat jako agent. „To ostatně nedělají velvyslanci, na to jsou na velvyslanectvích trošku jinak zařazení diplomaté,“ uvedl Slezák.

Diplomatická nepříjemnost

V souvislosti s úmrtím diplomata začaly také přípravy na pohřeb a na převoz těla do velvyslancovy vlasti. „Jednáme i s rodinou a záleží na jejím přání,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O smrti palestinského velvyslance mluvili na Radiožurnálu redaktor týdeníku Respekt Jaroslav Spurný a komentátor Českého rozhlasu Jan Fingerland

Český ministr zahraničí v demisi Jan Kohout zaslal rodině velvyslance a svému palestinskému protějšku kondolenční dopis. Ministerstvo o tom informuje na svém webu, kde mimo jiné zmiňuje, že se Džamál „významně zasloužil o dobré vztahy mezi Českou republikou a Palestinskou národní správou“.

Nález neevidovaných zbraní na českém území je však pro Palestince z diplomatického hlediska nepříjemný.

„Palestinci se chtějí zbavit nálepky toho státu, který si vydobyl své mezinárodní postavení původně převážně ozbrojeným bojem. Zvláště je to nepříjemné tím, že sice Česká republika není nějaká významná mezinárodní velmoc, ale je to právě ten stát, který předloni na podzim hlasoval proti uznání Palestiny za nečlenský stát OSN s tím, že Palestina není dohodnuta s Izraelem na mírovém uspořádání,“ podotkl další komentátor Českého rozhlasu Jan Fingerland.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hosty pořadu Stalo se dnes na Radiožurnálu byli zpravodaj ČRo na Blízkém východě Štěpán Macháček a expert na zabezpečení trezorů Josef Jakubík

Případ palestinského diplomata zaujal i světová média, například BBC, CNN, Russia Today či France 2. Pikantní detail o nálezu ilegálních zraní si pak dnes nenechala ujít média v Izraeli.

Palestinští novináři dnes informovali o přijaté kondolenci z Česka, obecně však u arabských médií zájem o případ poněkud opadl ve chvíli, kdy česká policie oznámila, že za smrtí velvyslance je nešťastná náhoda, a ne útok.

Palestinský velvyslanec Džamál al Džamál | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Tomáš Pavlíček, Zuzana Petráňová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme