Krize v ČSSD se stupňuje. O vládě chtějí paralelně vyjednávat Sobotka i Hašek

Dnes by mělo začít vyjednávání o případné vládě mezi sociálními demokraty, lidovci a hnutím ANO. Poprvé se má také sejít nejednotný poslanecký klub ČSSD. Krize uvnitř této strany už přerostla v otevřený mocenský boj.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (vpravo) se na snímku míjí s Michalem Haškem

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (vpravo) se na snímku míjí s Michalem Haškem | Zdroj: ČTK

Předsednictvo ČSSD vyzvalo šéfa strany Bohuslava Sobotku, aby odstoupil. Vyřadilo ho z týmu, který má o nové vládě vyjednávat. Sobotka to odmítá a označuje za puč organizovaný místopředsedou strany Michalem Haškem.

Bohuslav Sobotka ani Michal Hašek se nechtějí vzdát povolebních vyjednávání. Hašek trvá na tom, že vedení strany Sobotku z týmu vyloučilo a vyzvalo k odchodu z čela ČSSD.

„Pro to hlasovaly dvě třetiny předsednictva strany, což už je poměrně reprezentativní orgán složený jak z centrálních politiků, tak ze zástupců regionů a já musím říci, že ve slovech o údajném puči já cítím hlubokou neúctu,“ prohlašuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktuální dění v ČSSD sleduje redaktorka Jana Čermáková

Prý si ale stále ještě dovede představit Sobotku jako budoucího předsedu vlády. Podle Sobotky je výzva k jeho odchodu i vyřazení z vyjednávacího týmu jen divadlo - ustoupit nehodlá. Považuje se za předsedu, kterého řádně zvolil sjezd, a trvá na tom, že jednání o nové vládě povede on.

„Michal Hašek by s tou svou paralelní iniciativou měl skončit, pokud nechce rozvracet a poškozovat sociální demokracii, tak by toho měl nechat," říká Sobotka. Spor ve straně může zkomplikovat povolební vyjednávání.

Potvrzuje to možný koaliční partner, předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Pokud nebude jasné, zda bude jednotný klub a kdo za ně bude mluvit, tak pro nás to vyjednávání nemá smysl,“ konstatuje.

Rozhádaná ČSSD vadí i Věře Jourové z hnutí ANO. „Chceme mít předvídatelné partnery, kteří ctí svá vlastní pravidla," tvrdí. Přesto podle ní záleží další postup hlavně na šéfovi hnutí Andreji Babišovi.

Hodně napoví jednání poslaneckého klubu ČSSD

Podle politologa Petra Justa z Metropolitní univerzity v Praze je vzhledem k roztříštěnosti ve vedení ČSSD teď velmi málo pravděpodobné, že v nejbližší době začnou vyjednávání o vládě. Hodně podle něj napoví dnešní zasedání poslaneckého klubu.

„Zatím známe rozhodnutí předsednictva a známe rozdělení sil v předsednictvu, které určuje, kdo bude za stranu jednat, ale neznáme, jaké je rozložení sil mezi nově zvolenými poslanci ČSSD. V konečném důsledku to budou právě poslanci, kdo budou hlasovat při vyslovování důvěry vlády o tom, jestli tam ta daná konstelace vznikne, nebo ne,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění na povolební politické scéně jsme na Radiožurnálu rozeberali s politologem Perem Justem

Připomněl, že ČSSD dlouhodobě trpí omezeným koaličním potenciálem. „Protože ve své části politického spektra doposud měla pouze KSČM a vztah k ní neměla úplně vyjasněný, což výrazně snižovalo její koaliční potenciál, protože doprava pro koaliční partnery sahat nemohla a středové strany zase až tak silné nebyly, aby ČSSD pomohly k sestavení vlády. Takže je to velmi obtížná pozice pro sociální demokracii,“ přiblížil.

Just také potvrdil informace médií, že za snahou potopit předsedu Sobotku stojí prezident Miloš Zeman. „Je to dlouhodobě veřejné tajemství, že za tím vším stojí ať už přímo nebo nepřímo Miloš Zeman. Nemám interní informace, ale všechno to, co vidíme navenek, potvrzuje tyto několik měsíců trvající spekulace.“

Jana Čermáková, bre, Kateřina Prachařová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme