Křížkování má podle politologa smysl jen v malých obcích

Politické strany a hnutí dnes měly poslední možnost, jak volební kampaní oslovit voliče před volbami do místních zastupitelstev a do senátu. Některé z nich ještě uspořádaly mítinky, jiné hovořili k voličům prostřednictvím médií, od půlnoci ale zákon agitaci politických subjektů zakazuje. Volební místnosti se otevřou v pátek ve dvě hodiny odpoledne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby do Poslanecké sněmovny, 28. května 2010 (Brno)

Volby do Poslanecké sněmovny, 28. května 2010 (Brno) | Foto: Tomáš Adamec

Podle politologa Petra Jüptnera se komunální kampaně postupem času profesionalizují. Od posledních voleb do místních zastupitelstev ale k výraznému posunu nedošlo. „Pokud bychom nynější komunální volby měli srovnat s volbami 2006, tak já tady výrazný posun nevidím. Vidíme to, nač jsme na komunální úrovni zvyklí. ČSSD sází na určité osvědčené recepty v rámci politického marketingu. ODS svojí volební kampaň více přizpůsobuje místním podmínkám,“ popisuje Jüptner.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podzimní volební kampaň v pořadu Stalo se dnes okomentoval politolog Petr Jüptner.

Podle něj se navíc dá očekávat velký vliv voličů, kteří budou volit jednotlivé kandidáty a vykřížkují tak nepohodlné politiky. Takový postup se dá ale očekávat pouze ve vesnicích a menších městech.

„Ve velkých městech bude posun na kandidátních listinách vzhledem k deformovanému volebnímu systému velmi obtížný a já bych si troufal říci, že ve velkých městech, tam kde jsou třeba 45člená zastupitelstva, tam kde voliči volí politicky a jen zřídka kdy panašují, tam posun na kandidátní listině bude výrazně obtížnější než ve sněmovních volbách,“ vysvětluje politolog.

Lenka Rafaelová, Jan Richter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme