Kvůli amnestii už padlo první trestní oznámení, řeší ho soud v Praze

Vězení na základě amnestie opustilo už na šest tisíc odsouzených. Někde se už dostali na svobodu všichni amnestovaní, v jiných věznicích zbývá propustit několik jednotlivců nebo nanejvýš desítek lidí. Státní zastupitelství v Praze řeší kvůli amnestii trestní oznámení. Podle serveru Aktualne.cz se jím teď zabývá žalobce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vazební věznice v Teplicích začala propouštět vězně na základě amnestie vyhlášené prezidentem

Vazební věznice v Teplicích začala propouštět vězně na základě amnestie vyhlášené prezidentem | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Zatím se neví, kdo oznámení podal. Zastupitelství to nezveřejnilo.

Většina propuštěných se vrátila domů ke svým blízkým a příbuzným. Problém ale mají ti, kteří se nemají kam vrátit. Pomoc pak hledají i v azylových domech.

„Nabízíme jim totéž, jako ostatním lidem bez domova. Spolupráci se sociální pracovnicí, kontakty na potřebné úřady, v rámci noclehárny třeba i tři noci na dluh,“ vysvětluje možnosti propuštěných Dana Pechová, vedoucí královehradecké charity Dům Matky Terezy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vězni vyhledávají služby azylových domů. Tam jim však v případě nevhodného chování nedokážou pomoci

Pomoc v tomto zařízení vyhledali již tři amnestovaní. Jednoho z nich museli odtud vykázat pro nevhodné a násilné chování.

Propuštění vězni zaplavují úřady práce. Některé z nich dokonce posílily počty pracovníků u přepážek a také zpřísnily bezpečnostní opatření.

Propouštění již dokončily tři čtvrtiny věznic. Po jeho úplném skončení chce vězeňská služba zlepšit ubytovací podmínky pro vězně, kteří zůstali za mřížemi.

Částečnou amnestii vyhlásil prezident Václav Klaus u příležitosti 20. výročí vzniku samostatné České republiky.

Policie obvinila amnestovaného vězně kvůli smrti muže po potyčce u Chebu

Číst článek

Z vězení se díky ní dostanou odsouzení, kterým do konce výkonu trestu zbývá méně než rok. Celkem je jich téměř šest tisíc.

Klaus prominul i podmíněné tresty a zastavil trestní stíhání trvající déle osmi let. Dohromady se prezidentská amnestie dotkne dvaatřiceti tisíc lidí.

Veronika Neprašová, Alina Holušová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme