V Havířově zemřel na otravu metanolem další člověk, mrtvých už je 24

Na otravu metylalkoholem zemřel další člověk. Počet obětí nekvalitního alkoholu tak stoupl na 24. Sedmapadesátiletá žena zemřela včera večer v nemocnici v Havířově. Patřila přitom mezi první lidi, kteří se začátkem září metanolem otrávili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alkohol (ilustrační foto)

Alkohol (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Žena bojovala s otravou už od 6. září. Od začátku byla v kritickém stavu, protože metylalkoholu vypila velké množství. Během dvou týdnů se vůbec neprobrala z kómatu, do kterého upadla krátce poté, co jí záchranáři do nemocnice převezli.

V Havířově je v této chvíli na anesteziologicko-resuscitačním oddělení ještě jeden pacient ve vážném stavu. Další muž v ohrožení života je také v nedaleké nemocnici Podlesí v Třinci.

Nové pacienty otrávené metanolem dnes hlásí z nemocnic v Kroměříži a v Čáslavi. Šestašedesátiletá žena z Kroměřížska je ve vážném, ale stabilizovaném stavu. Při příjmu byla při vědomí a částečně komunikovala. Lékaři jí nasadili lék fomepizol z Norska.

Policistům zatím řekla, že ve Zlíně vypila sklenku rumu. Další výslech její stav neumožňuje. U muže v Čáslavi bylo podle Kutnohorského deníku zjištěno pouze netoxické množství metanolu. V nemocnici zůstává na pozorování.

Vylijte to, vzkazuje lidem muž, který kvůli metanolu skončil v nemocnici

Číst článek

Případy požití závadného alkoholu už se objevily v devíti krajích republiky. Desítky lidí byly hospitalizovány, řada pacientů bude mít doživotní následky.

Policie už v kauze zatkla čtyři desítky lidí, nejvíc v Moravskoslezském kraji. Další obvinění jsou ze Zlínského, Jihomoravského, Olomouckého a Karlovarského kraje.

Slovenka nabízela na polském tržišti nekolkovaný alkohol z Česka

Číst článek

Celníci mezitím v příhraničí dohlížejí na zákaz vývozu tvrdého alkoholu. Zákaz se týká nejen podnikatelů, ale i turistů. Celníci proto kontrolují i kufry a batohy. Pokuta hrozí už za jednu láhev pálenky pro osobní potřebu.

Zákaz exportu alkoholu od 20 procent vyhlásila na nátlak Bruselu ve čtvrtek vláda.

Igor Maňour, Ivana Šuláková, Andrea Kratinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme