Miloš Zeman pro ČRo: Šlouf je můj přítel, ale na Hrad se mnou nepůjde

Vítěz prezidentských voleb Miloš Zeman poskytl Českému rozhlasu exkluzivní rozhovor. Vysvětluje v něm, proč si na Hrad nepřivede svého přítele a lobbistu Miroslava Šloufa, jaké šance na vítězství má ČSSD v příštích volbách i co mu vadí na jedné z vládních stran.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Zeman

Miloš Zeman | Zdroj: ČTK

Pane Zemane, je před Vámi pět let na Pražském hradě. Jak se těšíte?

Bude to zhruba stejná práce, jako když mě zvolili předsedou vlády. Tehdy byla ekonomika v krizi a já jsem tvrdil, že moje vláda ekonomiku z té krize vyvede. A díky mým spolupracovníkům se to podařilo.

Nebo vám dám ještě jeden příklad. Když jsem byl zvolen předsedou sociální demokracie, která měla 7 procent preferencí, a já jsem drze řekl, že vstoupíme do vlády hlavním vchodem, a to se také podařilo.

Přehrát

00:00 / 00:00

S vítězem prezidentských voleb Milošem Zemanem mluvil Jaroslav Skalický

Je to v podstatě třetí úkol téhož kalibru, před který jsem postaven. A pokud se mně podařilo splnit předchozí dva, pevně doufám, že se mně podaří splnit i ten třetí.

Jaká je tedy Vaše ambice, z čeho chcete teď republiku vyvést?

Především uklidnění politické scény. Já si myslím, že toho uklidnění může daleko spíše dosáhnout prezident, který není přímo spojen s žádnou parlamentní stranou, než prezident, který je navlečen v jakémkoli stranickém tričku.

Chtěl bych na Hradě vytvořit jakési neutrální pole pro dialog politických subjektů, pro věcnou, klidnou a pokud možno i přátelskou diskusi. A doufám, že se mi to podaří.

Oslava Zemanova vítězství připomínala myslivecký bál, hitem byl guláš z divočiny

Číst článek

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka řekl, že Vaše vítězství je porážkou koalice. Sociální demokracie Vás nakonec v kampani podpořila, berete ji tímto na milost?

Ale já už jsem v reakci na jednomyslné usnesení předsednictva sociální demokracie, které mně vyjádřilo svoji podporu, řekl, že to chápu jako přátelské gesto, na které podle svého zvyku odpovím rovněž přátelským gestem.

Vyhraje podle Vás sociální demokracie příští volby?

Já si myslím, že pokud současná Nečasova vláda bude pokračovat ve své politice, že sociální demokracie má vysokou šanci na to, aby vyhrála příští volby.

Vy jste tady dnes řekl, že jste pro předčasné volby. Jak by se k nim ale mělo dojít?

Miloš Zeman reaguje na výsledky prezidentských voleb | Foto: ČTK

Předčasné volby vyplývají z ústavy, to znamená, že vláda se může dostat do situace, že jí nebude vyslovena důvěra. No a záleží jenom na složení Poslanecké sněmovny, která důvěru vyslovuje, respektive nevyslovuje, zda k tomu dojde, nebo nedojde.

To zatím opozici nevyšlo. A nefunguje ani to druhé, že se koalice už mnohokrát vyslovila tak, že nebude pokračovat, ale nakonec se vždycky dohodla.

Víte, já jsem uváděl jednu bizarní stranu, která se jmenuje LIDEM. To je zkratka Liberální demokraté, aniž bych si pod tím dokázal cokoli konkrétního představit, ale budiž, každý má právo se nazvat, jak chce.

Kdyby tady byla vláda složená ze stran, které uspěly ve volbách, to znamená překročily onu magickou pětiprocentní hranici, tak bych to naprosto respektoval. Ale co dělat s vládou, kterou drží několik poslanců, kteří jsou nyní členy strany, jež ve volbách vůbec nekandidovala a kteří naprosto evidentně tuto vládu podporují jenom proto, že vědí, že v příštích volbách, ať řádných nebo mimořádných, už zcela určitě do poslaneckých seslí nezasednou.

Němci se často diví, že Benešovy dekrety stále ovlivňují politiku v Česku

Číst článek

Ale pořád neznáme cestu, jak k těm předčasným volbám dojít…

Já si myslím, že může dojít k situaci, kdy někteří dnešní poslanci vládní koalice budou natolik znechuceni politikou současné vlády, že se rozhodnou této vládě nedat důvěru.

Víte o některých?

Ne, já si myslím, že je to obecný politologický závěr. Protože v okamžiku, kdy je vláda neúspěšná, a vláda má důvěru pouze osmi procent občanů, což je smutný rekord, tak v takovém případě občas dochází k jistým politickým přesunům. A že někteří lidé se rozhodují opustit potápějící se loď, aniž bych je nazýval krysami.

Ve své kampani jste používal billboardy s heslem Stop Nečasově vládě. Budete se teď snažit najít nějaký způsob, jak s touto vládou spolupracovat, nebo se připojíte k opozici?

Rozhlasová debata prezidentských kandidátů Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga na stanici ČRo 1 - Radiožurnál. | Foto: Filip Jandourek

Zaprvé, každý prezident musí spolupracovat s řádně zvolenou vládou, to je axiom. Já jsem pouze položil otazník nad tím, zda tato vláda je řádně zvolena. Protože podle mě řádně zvolena vláda je složena z těch parlamentních stran, které uspěly ve volbách.

Už jsme mluvili o straně LIDEM. Měl jsem tisíc a jednu námitek proti Věcem veřejným, ale nepopírám, že dostaly 11 procent hlasů. I když teď podle průzkumů předvolebních preferencí mají zhruba 1 procento. Ale co říci o straně LIDEM, která nekandidovala, a která má – nechci to ironizovat – členskou základnu, která se vejde do jednoho autobusu.

Mluvil jste o tom, že budete častěji chodit na zasedání vlády. V jaké roli tam budete vystupovat?

Budu tam chodit tehdy, když vláda bude projednávat zákony, které budu považovat za důležité pro osud naší země. To znamená, nebudu tam chodit, když vláda bude projednávat například zákon o puncování drahých kovů, protože tomu zaprvé vůbec nerozumím, zadruhé si myslím, že to je technická norma, do které prezident nemá vůbec co mluvit.

Na druhé straně, kdyby vláda projednávala analogické zákony, jako byla důchodová reforma, daňová reforma nebo církevní restituce, tak je podle mého názoru dokonce povinností prezidenta na tu vládu přijít a seznámit vládu se svým názorem.

Nově zvolený prezident Zeman: Budu se snažit být hlasem všech občanů

Číst článek

Nebudete je chtít rovnou na místě „vetovat“…

Samozřejmě že na zasedání vlády prezident nic nevetuje. Chcete-li to nazývat připomínkami nebo věcnou argumentací, tak to už je jenom otázka literárního vkusu.

Víte, kdo budou Vaši nejbližší spolupracovníci na Pražském hradě?

Zatím jsem o tom kupodivu vůbec neuvažoval. Řekl jsem, že si na Pražský hrad vezmu pouze tajemníka a šoféra. Seznámím se samozřejmě s pracovníky Kanceláře prezidenta republiky a budu od nich chtít, aby to byli profesionální úředníci, kteří nebudou jakkoli politicky zabarveni.

Nevyloučil jste možnost, že na Hradě zůstane Jiří Weigl. Platí to ještě?

Mně teď pan Moravec, který je zřejmě lépe informovaný než já, sdělil, že Jiří Weigl chce odejít. Pokud je tomu tak, budu muset přemýšlet o tom, kým ho nahradit.

Miroslav Šlouf řekl, že Vám hodně pomáhal a bude i nadále. Počítáte i Vy s ním jako on s Vámi?

Lobbista a bývalý Zemanův poradce Miroslav Šlouf v hotelu Top na pražském Chodově, kde měl volební štáb Miloš Zeman | Foto: ČTK

Mirka Šloufa i nadále pokládám za svého přítele. Ale zejména poté, co jsem vyslechl záznam, kde překročil hranice šéfa poradců, že dohadoval jakýsi obchod mezi Komerční bankou a tuším IPS, tak se domnívám, že pro něj i pro mě bude užitečnější, když samozřejmě se mnou na Hradě nebude. Když budeme i nadále v přátelských vztazích, ale rozhodně nebude v mém týmu.

Je podle Vás rozdíl mezi prezidentem, kterého zvolí parlament a Vaší pozicí?

Prezident, který je zvolen přímo občany, je cosi, co by se poněkud pateticky dalo nazvat hlas lidu, vox populi, vox Dei. Zatímco prezident, který je zvolen jenom parlamentem, to znamená 281 člověkem, může být výsledek různých zákulisních machinací, stranických klik, korupce atd. Ale 8 milionů oprávněných voličů zkorumpovat nemůžete. V tomto smyslu je nesporně pozice prezidenta jako mluvčího občanů daleko silnější, pokud byl zvolen přímou volbou.

Na pódiu v Top Hotelu jste dnes požádal svou dceru Kateřinu, aby se stala pro účely prezidentského protokolu Vaší první slečnou. Vaše manželka má jistě právo zůstat v ústraní, nicméně občané mají právo vědět, kde pracuje a proč to tajíte.

Protože ji o to požádal její zaměstnavatel, protože se obával toho, že by se jeho jinak – pokud vím velmi spořádaná, slušná a daně platící firma, stala centrem nežádoucí pozornosti. Já samozřejmě toto přání své ženy plně respektuji.

Nebojíte se, že se to může stát předmětem různých spekulací?

Příznivci Miloše Zemana oslavovali v Novém Veselí na Žďársku, bydlišti nastupujícího prezidenta | Foto: ČTK

A jakých spekulací? V každém případě, pokud já vím, je to normální malá prosperující firma a pokud se nedopouští žádné trestné nebo jinak pochybné činnosti, tak nikomu není nic do toho, kde dělá moje žena.

Teď se těšíte na Vysočinu, kolik času na ni asi budete mít, až budete na Hradě?

Když jsem byl premiérem, tak jsem byl tehdy současně i předsedou sociálnědemokratické strany až do roku 2001, takže jsem musel pracovat takříkajíc na dvou stavech najednou.

Teď to budu mít jednodušší, protože budu prezidentem. Ale i jako premiér jsem na tu Vysočinu občas jezdil. Nejezdil jsem nikam do Toskánska, moje jediná jachta je nafukovací člun na rybníce. No a v létě i v zimě jsem kousek dovolené trávil na Vysočině a budu v tom samozřejmě pokračovat i nadále.

Profil Miloše Zemana

Číst článek

Jaroslav Skalický, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme